Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország lemaradt internetezésben

2014.06.13. 14:57

Internetezésben kezdünk felzárkózni az Európai Unióhoz, de a hozzáféréseinek aránya még nem éri el az uniós átlagot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című, most megjelent kiadványából.

Tavaly év végén 6,4 millió darab előfizetés volt, ami 19 százalékos éves növekedést jelent, és ebben a mobilinternet terjedésének volt nagy szerepe. Az előfizetések háromnegyede egyéni, egynegyede pedig üzleti - írja az MTI. A tavaly 28 százalékkal bővülő mobilinternet 2013 végén már közel kétharmadát jelentette az előfizetéseknek.

Bár évek óta növekedik a hozzáférések száma, uniós összehasonlításban Magyarország még mindig a lemaradók közt van. 2013-ban a háztartások 71 százaléka rendelkezett interneteléréssel, ami 8 százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál.

A vállalkozások körében ez az arány 88 százalék, az uniós tagállamok közül ezzel Magyarország a rangsor vége felé található. Csak a cégek 61 százalékának van weboldala, tehát ebben is jócskán elmaradunk az EU-tól, ahol az átlag 71 százalék. Csak öt tagországban alacsonyabb a honlappal rendelkező cégek aránya.

A nethasználat aránya ugyanakkor nagyjából megegyezik az uniós átlaggal. Magyarországon az emberek 71 százaléka legalább hetente egyszer, 62 százaléka pedig napi rendszerességgel használta az internetet 2013-ban. Nem újdonság, hogy a fiatalok közt több, az idősebbek körében kevesebb az internetező.