Marcell
19 °C
32 °C

Magyarország lemaradt internetezésben

2014.06.13. 14:57

Internetezésben kezdünk felzárkózni az Európai Unióhoz, de a hozzáféréseinek aránya még nem éri el az uniós átlagot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című, most megjelent kiadványából.

Tavaly év végén 6,4 millió darab előfizetés volt, ami 19 százalékos éves növekedést jelent, és ebben a mobilinternet terjedésének volt nagy szerepe. Az előfizetések háromnegyede egyéni, egynegyede pedig üzleti - írja az MTI. A tavaly 28 százalékkal bővülő mobilinternet 2013 végén már közel kétharmadát jelentette az előfizetéseknek.

Bár évek óta növekedik a hozzáférések száma, uniós összehasonlításban Magyarország még mindig a lemaradók közt van. 2013-ban a háztartások 71 százaléka rendelkezett interneteléréssel, ami 8 százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál.

A vállalkozások körében ez az arány 88 százalék, az uniós tagállamok közül ezzel Magyarország a rangsor vége felé található. Csak a cégek 61 százalékának van weboldala, tehát ebben is jócskán elmaradunk az EU-tól, ahol az átlag 71 százalék. Csak öt tagországban alacsonyabb a honlappal rendelkező cégek aránya.

A nethasználat aránya ugyanakkor nagyjából megegyezik az uniós átlaggal. Magyarországon az emberek 71 százaléka legalább hetente egyszer, 62 százaléka pedig napi rendszerességgel használta az internetet 2013-ban. Nem újdonság, hogy a fiatalok közt több, az idősebbek körében kevesebb az internetező.