Tekla
8 °C
20 °C

Személyes adatokat is loptak a telefonfüggetlenítők

2014.06.14. 20:20

Személyes és titkos adatok kerültek ki az amerikai AT&T mobilszolgáltató rendszeréből egy a cégen kívülről érkező adatlopási ügyben, jelentette be a cég még pénteken. A  jellemzően társadalombiztosítási számokat és hívásinformációkat tartalmazó adatok április 9. és 21. között kerültek illetéktelenekhez, de csak most, a hivatalos eljárás miatt hozták nyilvánosságra az esetet. Pontosan nem tudni, hány ember adatairól van szó, az biztos, hogy a kaliforniai szabályozások szerint akkor mindenképpen be kell jelenteni az ilyen történéseket, ha 500-nál több ügyfél érintett a dologban.

A cég közleménye szerint az egyik szerződött szolgáltatópartnerük sértette meg a szigorú biztonsági és adatvédelmi előírásokat. Az elkövetők az előfizetők nevében kértek olyan kódokat az AT&T-től, amik segétségével függetleníthetík az egyébként egy bizonyos szolgáltató hálózatához kötött telefonokat, ez ugyanis megnöveli egy használt telefon értékét. A cég azt nem árulta el, hogy a függetlenített készülékek végül eljutottak-e a vásárlókhoz. 

Az AT&T a kiadott közleményben azt írja, hogy egy forgalmazó három munkatársa férkőzött hozzá az adatokhoz, a kódok megszerzéséhez szükséges információk mellett a személyes adatokat is láthatták. Azóta változtattak a rendszer szabályain, hogy ez többé ne történhessen meg, és természetesen azonnal értesítették a hatóságokat.