Botond, Mózes
10 °C
20 °C

A Telekom, a Telenor, a Vodafone és a Digi is akarja a szélessávú frekvenciát

2014.06.16. 17:40

Négyen nyújtották be jelentkezésüket a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázatra - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-vel.

A hétfőn 16 órakor lezárult jelentkezési határidőig a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft., a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyújtotta be pályázati anyagát. A pályázati anyagokat június 17-én 10 órakor bontják fel közjegyző jelenlétében.

A jelentkezési határidő lejártától számított 15 napon belül az NMHH megvizsgálja az alaki követelményeknek való megfelelést, amelynek teljesülése esetén pályázati nyilvántartásba veszi a jelentkezőt. A nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH a honlapján közzéteszi. A pályázatok tartalmi vizsgálatára csak a nyilvántartásba vételt követően kerülhet sor.

A hatóság a Magyarországon mobiladat-forgalomra még nem használt 800 és a 2600 megahertzes (MHz) frekvenciasávokat, valamint a 900, az 1800 MHz-es, továbbá a 26 gigahertzes (GHz) sávokból még ki nem osztott részeket értékesíti. A meghirdetett frekvenciablokkok egyszeri értékesítési díjminimuma együttesen 104 milliárd forint. A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.

A hatóság álláspontja szerint az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő növeli a befektetési kedvet és csökkenti a befektetői kockázatot. A 800 és 2600 MHz-es sávok új sávként nyílnak meg a mobil szolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.

Az NMHH célja a gazdasági verseny erősítése, és a szélessávú hálózatok kiépítésének gyorsítása. A szélessávra alkalmas és nem használt frekvenciák értékesítésével tovább növekednek Magyarországon a szélessávval ellátott területek, nagyobb lesz az elérhető le- és feltöltési sebesség is, így mindenkinek lehetősége lesz az információs társadalom aktív részesévé váln.