Viola
-6 °C
-2 °C

Futtatna egy vírust? És ha fizetnénk érte?

2014.06.16. 09:24

A számítógépes kártevők rosszak, nagyon megkeseríthetik az ember életét, ezért a többség ahogy tud, védekezik ellene. Antivírus-szoftvert használ, nem megy fel orosz torrentoldalakra, és ha lehet, nem nyit meg idegenektől kapott csatolmányokat.

Kivéve –  állítja egy friss kutatás – ha fizetnek nekik. Az eredmények szerint az emberek 22-43 százaléka vágja sutba a netes alapszabályokat, ha cserébe fizetnek nekik. Az amerikai kutatókból álló csoport arra kérte a felhasználókat, hogy töltsenek le és futtassanak egy programot a gépükön egy órán át. A résztvevőknek fogalmuk sem volt arról, mit csinál a program, de sokan mégis megtették, amit kértek tőlük. Hogy mennyien, az attól függött, hogy épp mennyi pénzt kaptak cserébe. A kísérlet egy centről indult és egészen tíz dollárig, vagyis nagyjából 2300 forintig ment. Ahogy ment felfelé az összeg, úgy nőtt a hajlandóság is, 43 százalék volt a legmagasabb érték.

A kutatók ezt úgy foglalták össze, hogy az emberek simán kockáztatnak, amíg a cserébe kapott ösztönzés meghaladja a vélt negatív hatásokat. Magyarán lehet, hogy a hekkerek feleslegesen ölnek dollármilliókat hatalmas botnet-hálózatok üzemeltetésébe, sokkal olcsóbban megúsznák, ha fizetnének pár centet az internetezőknek. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!