Erzsébet
1 °C
4 °C

Lefotózták a japánok titkos kémrepülőjét

2014.06.17. 09:10

Kínai fórumokon tűnt fel egy rossz minőségű felvétel egy repülőről, ami elméletileg akár Japán régóta fejlesztett, de be nem mutatott lopakodója, a Mitsubishi Advanced Technology Demonstrator-X (ATD-X) látható.

grainyfighter

A repülőt nem szánják sorozatgyártásra, a fejlesztés célja főleg az, hogy a japán hadsereg kikísérletezze, pontosan mit is szeretne egy ilyen repülőtípustól. A fejlesztés 2007 óta tart, ekkor vált biztossá, hogy az USA nem adja el Japánnak az F–22 Raptort. A típus egy modelljét 2008-ban látni lehetett egy repülőipari konferencián 2008-ban, 2011-ben pedig kiderült, hogy az első tesztrepüléseket 2014-re tervezik. A mellékelt kép alapján úgy tűnik, hogy a projekt a folyamatos büdzsészűkítés ellenére pontosan a tervek szerint halad.

Arról, hogy pontosan mit is tesztelnek a japánok az ATD-X-szel, nagyjából annyit lehet tudni, mint amit arról, hogy mit tesztel az USA az X–47B-vel - vagyis nagyjából semmit. Az biztosnak tűnik, hogy a gépet hús-vér pilóta vezeti majd (a gépben ülve, nem egy légkondis irodában távirányítóval),  és hogy fontos szerepet kapnak majd a fejlett radarok és más, az ellenséges lopakodók felderítésére alkalmas technológiák.

Szakértők szerint bármi is lesz az ATD-X-ből, az legkorábban 2030-ban állhat majd szolgálatba, és a most használt Mitsubishi F–2-es lopakodókat, illetve az addig vásárolt F–35-ösöket váltja majd le. A saját lopakodó fejlesztése újabb bizonyítéka amúgy annak is, hogy a második világháború óta eltelt évtizedek szokásaitól eltérően Japán komoly hadi fejlesztésekbe fogott, és valószínű, hogy a most jellemzően védekezésre beállított haderejét csapásmérésre is alkalmassá teszi annak ellenére, hogy az ország alkotmánya ezt komolyan szabályozza. Figyelembe véve azt, hogy Észak-Korea mellett Kína és Oroszország is komoly haderővel rendelkezik, ez nem is tűnik elfogadhatatlan iránynak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?