István, Vajk
19 °C
33 °C

Kínában épülhet meg a világ legmagasabb felhőkarcolója

2014.06.17. 14:58

Egy brit építészstúdió, a Chetwoods a világ legmagasabb tornyát építené meg a kínai Vuhanban, ráadásul olyan funkciókkal egybekötve, amik segítenének megtisztítani a város szennyezett levegőjét és tavait. A megbízó a kínai Hua Yan csoport.

Chetwoods-Pheonix-Towers dezeen ss1

A Phoenix-tornyok (ilyen nevűből már van pár, de ezek nem azok) egy kilométer magasak lennének legmagasabb pontjukon. Az ikonikus épületek 47 hektáron terülnek majd el, Vuhan egyik szigetét teljesen elfoglalva. Maguk a szuperacélból és vasbetonból épülő tornyok hét hektárt foglalnak el. Ha kész lesz, ez lesz a világ legmagasabb építménye: 150 méterrel előzi a dubaji Burdzs Kalifát. 

A két toronyba több szűrőberendezést szerelnek majd víz- és levegőtíztításra, kerülnek rá napelemek is. Az épületek homlokzata zsalus lesz, ezzel szabályozható a beengedett fény és a szellőztetés. A terv tartalmaz egy hatalmas függőkertet, éttermeket, galériákat, bárokat és más szabadidős létesítményeket is.

A nagyobb toronynak csak a fele lesz lakható, a többi részt mechanikai szerkezetek foglalják majd el: úgy tervezik, hogy termikus kéményként funkcionáljon, amelyet felmelegít a nap, hűvös levegőt a szellőzőrendszereken visznek fel. Ugyanezt tervezik a vízrendszerrel is: a tornyon keresztül viszik fel, majd megtisztítva visszaeresztik a tóba. A burkolatba is épül napelem, telepítenek szélturbinákat, hidrogénüzemanyag-cellákat és biomassza kazánokat is. A tervek szerint az építkezés jövőre indul és három éven belül kész lesz.