Aliz
6 °C
14 °C

Kínában épülhet meg a világ legmagasabb felhőkarcolója

2014.06.17. 14:58

Egy brit építészstúdió, a Chetwoods a világ legmagasabb tornyát építené meg a kínai Vuhanban, ráadásul olyan funkciókkal egybekötve, amik segítenének megtisztítani a város szennyezett levegőjét és tavait. A megbízó a kínai Hua Yan csoport.

Chetwoods-Pheonix-Towers dezeen ss1

A Phoenix-tornyok (ilyen nevűből már van pár, de ezek nem azok) egy kilométer magasak lennének legmagasabb pontjukon. Az ikonikus épületek 47 hektáron terülnek majd el, Vuhan egyik szigetét teljesen elfoglalva. Maguk a szuperacélból és vasbetonból épülő tornyok hét hektárt foglalnak el. Ha kész lesz, ez lesz a világ legmagasabb építménye: 150 méterrel előzi a dubaji Burdzs Kalifát. 

A két toronyba több szűrőberendezést szerelnek majd víz- és levegőtíztításra, kerülnek rá napelemek is. Az épületek homlokzata zsalus lesz, ezzel szabályozható a beengedett fény és a szellőztetés. A terv tartalmaz egy hatalmas függőkertet, éttermeket, galériákat, bárokat és más szabadidős létesítményeket is.

A nagyobb toronynak csak a fele lesz lakható, a többi részt mechanikai szerkezetek foglalják majd el: úgy tervezik, hogy termikus kéményként funkcionáljon, amelyet felmelegít a nap, hűvös levegőt a szellőzőrendszereken visznek fel. Ugyanezt tervezik a vízrendszerrel is: a tornyon keresztül viszik fel, majd megtisztítva visszaeresztik a tóba. A burkolatba is épül napelem, telepítenek szélturbinákat, hidrogénüzemanyag-cellákat és biomassza kazánokat is. A tervek szerint az építkezés jövőre indul és három éven belül kész lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?