Olivér
4 °C
8 °C

Ezzel a recepttel kereshet 1 millió dollárt

2014.06.18. 22:14

Hozzávalók:

  • egy idióta ötlet
  • valaki, aki minimálisan ért a programozáshoz
  • 50 ezer felhasználó, akinek túl sok felesleges ideje van
  • felhasználónevek
  • okostelefonok
  • internet
  • yo
  • kockázatitőke-befektetők felesleges 1 millió dollárral

Elkészítés:

Screen Shot 2014-06-18 at 11.33.07 AM.0 standard 755.0.png

Vegyünk egy idióta ötletet, és szerezzünk valakit, aki minimálisan ért a programozáshoz. Mondjuk legyen az ötlet egy okostelefonos alkalmazás, és legyen a valaki olyan, aki tud olyan okostelefonos alkalmazást programozni, amivel egy kattintással küldhetünk sms-t az ismerőseinknek anélkül, hogy gépelnünk kéne. Még az se baj, ha csak annyit küldhetünk, hogy 

Yo

Jöhet az 50 ezer okostelefonnal ellátott kettyós. Ha ők letöltötték, és már a hasukat fogják az óriási vicctől, keressünk néhány kockázatitőke-befektetőt. Tegyük őket próbára: ha a ők is a hasukat fogják az app letöltése után, ötösre vizsgáztak a Nagy Kettyósteszten. Ekkor már csak egy egyszerű lépés van hátra: szerezzünk tőlük sok pénzt.

Nagyon fontos, hogy kedvező legyen a világgazdasági hangulat: ezt úgy kell érteni, hogy ha a gazdasági szakik sokat mondogatják, hogy mindenféle béna appért zsákban vágják a befektetők a pénzt a feltalálókhoz, meg sokat beszélnek lufikról, például tech-lufikról, esetleg a dotkomlufit emlegetik, ami a kilencvenes évek végén sorra dőltek be az internetes cégek, akkor remekül használhatjuk a receptet.

Megjegyzés:

Sajnos ebben a formában a receptet csak egyszer lehet elkészíteni, és azt Or Arbel, egy volt iOS-fejlesztő már elkészítette. Arbelt arra kérte a főnöke, hogy csináljon egy appot, amivel egy gombnyomással tudja ugrasztani az asszisztensét. Arbel ezt végül nem csinálta meg, megcsinálta viszont helyette a Yo-t, amihez már egymillió dollárt gyűjtött a volt főnőke, Moshe Hogeg kockázatitőke-befektető cégétől. Június közepén már nagyjából 50 ezer felhasználója volt az alkalmazásnak.

Arbel úgy akar nagy pénzt csinálni az appból, hogy cégeknek árulná, akik a potenciális ügyfeleikkel tudnák így tartani a kapcsolatot. Egy online áruház például Yo-zhat a követőinek, amikor új árut dob a piacra, vagy Yo-t kaphatunk a kedvenc fagyisunktól, amikor a fagyiskocsi a környéken jár. Ez egyebként hatalmas ötlet, lényegében a Facebook bökés funckióját találta fel Arbel két gombnyomást megtakarítva a szerencsés felhasználóknak.

Nem érdemes viszont búslakodni, hiszen ha manapság egy hasonlóan éleseszű ötlettel a zsebünkben sokat sétálgatunk a techcégekre bukó befektetők közelében, valaki előbb-utóbb úgyis hozzánk vág egy zsák pénzt. A magyar piacon érdemes lesz viszont figyelni majd a célközönségre, milliók múlhatnak ugyanis azon, hogy a "szevasz haver", a "csőváz" vagy "mivan köcsög" nevű appot dobjuk piacra itthon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?