Árpád
-2 °C
4 °C

Nem öl meg semmit a 3D nyomtató

2014.06.18. 12:07

A következő ipari forradalomról, lakásokba beköltöző gyártásról és korlátlan alkotási lehetőségekről beszél mindenki, amikor a háromdimenziós nyomtatás kerül szóba, de most még nagyon messze vagyunk ettől a céltól. Idén már az is siker lenne, ha hetvenezer asztali 3D nyomtatót el tudnának adni világszerte, tehát még az is elképzelhetetlen távolságban van, hogy a fejlett országokban minden háztartásnak legyen egy ilyen berendezése.

A világ elektronikai iparát meghatározó amerikai Consumer Electronics Association (CEA) ennél kicsit kevesebb, 67 ezer darabos globális piaccal számol 2014-ben. De legalább nem hagyja feledésbe merülni a témát.

Idén januárban a 3D nyomtatás volt a CEA által Las Vegasban megszervezett CES kütyüshow kiemelt témája, és 2015-ben is fontos szerepet kapnak a tárgyak nyomtatásával foglalkozó cégek. Olyan nagy felőlük az érdeklődés, hogy már most biztos, jövőre kétszer nagyobb kiállítási területre lesz szükségük. A CEA munkatársai Varsóban beszéltek erről, ahol a CES-t népszerűsítő kampányukat indították el, abban bízva, hogy a kizárólag üzletemberek által látogatott amerikai showra több kiállítót tudnak szervezni a régióból. Bár Las Vegas messze van innen, a show látogatóinak majdnem a negyede az USA-n kívülről érkezik.

„Most olcsó, könnyen olvadó alapanyagokat használnak a printerek, és már ezekkel is érdekes megoldások születtek, például megjelentek a cukorral nyomtató gépek, melyekkel bármilyen formájú tortadísz létrehozható, akár egy testrész másolata, vagy valamilyen sportra utaló tárgy is” – mondta Gary Shapiro, a CEA elnöke, aki bevallotta, hogy nagyon optimista, bízik a 3D nyomtatás jövőjében.

Olcsó protéziseket is tudnak nyomtatni, melynek főleg a fejlődő országokban van jelentősége, mert követni tudják a gyerekek növekedését. Az űrállomáson is nagyon hasznos lesz, ha tudnak pótalkatrészeket gyártani, mert a szállítás kissé költséges. Ugyanakkor Shapiro megjegyezte: bármilyen optimista, lehet, hogy 10 év múlva sem lesz minden háztartásban 3D nyomtató, hanem csak valamikor a következő 20-30 évben.

Duplázódik az okosórának szánt kiállítási terület is, és ez olyan termék, amiből már most is elég sokat eladnak. Idén megközelíti az egymilliót a darabszám a tavalyi hatszázezer után, vagyis egy év alatt több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Jövőre 20-30 kiállítóra számítanak, és biztosan lesznek nagy meglepetések is.

Shawn DuBravac, a CEA kutatója megemlítette, hogy ezen kívül még a drónok esélyesek arra, hogy jövőre a CES-en kiemelt szerepet, saját területet kapjanak. Több tucat cég foglalkozik a gyártásával, és aki mindig a legújabb trendeket követi, az már az okostelefonjával készít szelfiket magáról, hanem egy távirányítású drón segítségével lő dronie-kat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?