Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Napelemgyártót vesz Elon Musk

2014.06.18. 13:02

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy napelemgyártót, a Silevót és gyárakat épít: a legnagyobbat New York-államban, két éven belül. A kaliforniai SolarCity az egyik legnagyobb napelem-telepítő cég, melyet mára Musk unokatestvérei vezetnek: Lyndon és Peter Rive.

„Ha nem lépünk, lehet, hogy nem lesz elég napelemünk, ha hosszú távon bővíteni akarjuk az üzletet” – mondta Musk egy konferenciahíváson. A cél olyan napelemek gyártása, amik jól is néznek ki. A Tesla alapítójaként szintén gyárat építene, hogy kiszolgálja a kocsik akkumulátorigényét. Mindkét esetben arról van szó, hogy a víziójához szükséges kritikus összetevőket olcsón és bármikor tudja előállítani.

A Musk által elképzelt jövő teljesen mellőzi a hagyományos energiacégeket: SolarCity napelemeket építene a tetőkre, amelyek elég energiát termelnének a mindennapokhoz, sőt feltöltenék a garázsban parkoló elektromos Tesla autót is. A kocsi akkumulátora pedig éjjel adna energiát a háztartásnak.

A vízió egyelőre messze van a megvalósulástól, a napenergia még drága, az elektromos autók pedig egyelőre kevesebb mint egy százalékát adják az autóiparnak. Musk viszont egész karrierjét olyan ötletekkel csinálta, amelyek a távoli jövőbe vezettek.