Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

NATO-vadászgépek fotózták a teljes fegyverzetben repülő oroszokat

2014.06.19. 09:21

A NATO és Oroszország légierejének egységei többször találkoznak, mint azt gondolnánk, szerdán viszont fényképek is születtek a balti légtér közelében, de még nemzetközi területen mozgó orosz gépekről. A Baltikum légvédelmét nem Észtország, Lettország vagy Litvánia látja el, hanem a NATO integrált légvédelmi rendszerének részeként a készültségi erők önként jelentkező országai.

Szerdán a brit Királyi Légierő repülőit riasztották, amikor a légvédelem ismeretlen repülőgépcsoportokat látott közeledni. A brit pilóták Eurofighter Typhoonjai a közeledő gépek mellé repültek, és mindegyiküket azonosították. Az orosz kötelékben egy Tu–22-es bombázó, négy Szuhoj Szu–27-es vadászgép, egy Berijev A–50-es légtérellenőrző repülőgép és egy An–26-os szállítógép repült.

A britek szerint a gépek valószínűleg valamilyen kiképzési gyakorlaton vettek részt, ettől függetlenül a képeken jól látszik, hogy a vadászgépek mindegyike teljes fegyverzetben repült. A Tu–22-es bombázón egy Kh–22-es robotrepülő volt, ami akár 500 kilométerről is veszélyt jelenthet például egy hajóra is.

A brit gépek a fényképezésen túl nem tettek semmit, csak elkísérték a gépeket addig a pontig, ameddig azt a feladatuk meghatározta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?