Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A levegőben autózhatnak az izraeliek

2014.06.24. 22:12

Sci-fikbe illő közlekedési fejlesztésen dolgoznak Izraelben, írja a BBC. Már a tesztpályát építik ahhoz, hogy hamarosan a levegőben autózhassanak a helyiek. Olyan mágneses pálya készül, amelynek segítségével kétszemélyes, autókhoz hasonló járművekben közlekedhetnek majd a levegőben. 

Az ötszáz méter hosszú tesztpálya az  Israel Aerospace Industries kampuszán épül fel egy skyTran nevű amerikai cég segítségével. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor akár már 2015 végén élesben ki lehet próbálni az új közlekedési eszközt.

75780496 75780495

A tervek szerint a kocsikat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet majd hívni, és ahogy ma taxizásnál, amikor megérkezik, közölhetjük vele, hogy merre akarunk menni. (Sofőr persze nem lesz.)

A fejlesztés előnye, hogy egyáltalán nem foglal helyet a földön, nem szennyezi a környezetet, és nem kell hozzá utat építeni. A kocsik hetven kilométer per órás sebességgel közlekednének, a városokban most sem lehet ennél gyorsabban hajtani, ráadásul dugók sem nehezítenék az útjukat. Ha az ötlet beválik, akkor Indiában és az Egyesült Államokban is építenének hasonló pályákat.