Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a rekordméretű brit csatahajó

2014.06.24. 15:39

Július 4-én, az amerikai függetlenség napján fogják átadni a Brit Királyi Haditengerészet legújabb repülőgép-hordozóját. A hajót I. Erzsébet angol királynőről nevezték el, és II. Erzsébet fogja összetörni rajta a pezsgősüveget az avatáson.

A HMS Queen Elizabeth a haditengerészet legfejlettebb repülőgép-hordozója. A hivatalos közlemény szerint elég sokoldalú ahhoz, hogy bármilyen katonai tevékenységnél bevethessék, akár háborúról, akár humanitárius segítségről, akár katasztrófa-elhárításról van szó.

A QE (mint Queen Elizabeth) osztályú hadihajók tömege 71 650 tonna. A következő generációs F–35 Lightning II-k is tudják majd használni, amiket eleve úgy terveztek, hogy kis futópályán is felgyorsulhassanak, és függőlegesen tudnak landolni. A brit haditengerészet mostanáig 138 F–35-öst rendelt a Lockheed Martintól, a gép tervezőjétől.

A hajó összeszereléséhez három éve fogtak hozzá az Edinburgh közelében található Rosyth-ban. A következő QE osztályú hajó építését még ebben az évben elkezdik.

A Lightning II vadászgépekkel együtt a QE hajóosztály megadja a Haditengerészetnek a lehetőséget, hogy az egész világon érvényesíthessék az érdekeiket. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a hajó sok ezer remek munkatársnak köszönhetően annyi év után végre elkészült.

– mondta Philip Hammond, az Egyesült Királyság védelmi minisztere.

Mennyit eszik százon, városban?

Név: HMS Queen Elizabeth

Típus: repülőgép-hordozó

Tömeg71 650 tonna

Hossz: 280 méter

Szélesség: vízszintben 39 méter, egyébként 70 méter a legszélesebb pontján

Felület: 16 000 négyzetméter

Motorok: 2 Rolls-Royce Marine Trent MT30, 48 ezer lóerős, gázturbinás motor; 4 Wärtsilä dízelmotor, összesen 37 ezer lóerős teljesítménnyel; 4, összesen 20 megawattórás Converteam indukciós motor

Csúcssebesség: 46 kilométer óránként

Hatótávolság: 19 ezer kilométer