Nándor
3 °C
16 °C

Ismerje meg az új adóterveket, mielőtt startupot indít

2014.06.24. 10:21

Januártól Magyarországon is megváltoznak az adózás szabályai: a szolgáltatók az áfát a jövő évtől nem a saját székhelyük, hanem a szolgáltatások igénybevevőinek székhelye alapján fizetik majd.

Az uniós irányelven alapuló intézkedés célja a nemzeti szabályok egységesítése; így küszöbölnék ki az áfacsalásokat és más visszaéléseket. A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat közleményében az áll, hogy míg a termékértékesítéseknél a termék útja viszonylag jól nyomon követhető, a szolgáltatások, különösen a magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatások esetén egy-egy ügylet könnyen kikerülhet a nemzeti adóhatóságok figyelme alól.

Az eddigi szabályozás a telekommunikációs szolgáltatások, a rádió és audiovizuális médiaszolgáltatások, illetve az online szolgáltatások teljesítési helyét a szolgáltatás nyújtójának székhelye alapján határozta meg, függetlenül attól, hogy a felhasználók hol vették igénybe a szolgáltatást. A legtöbb szolgáltató logikus reakciója egyértelmű volt: bejelentkeztek a legalacsonyabb adókulccsal rendelkező tagállamban, esetleg az EU területén kívül, és onnan nyújtottak online szolgáltatást, mentesülve a magasabb áfateher alól.

A 2015. január 1-jétől érvényes új rendelkezések értelmében a szolgáltatások teljesítési helyét a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély lakhelye fogja meghatározni. Az adózó szolgáltató vagy minden érintett tagállamban regisztrál és áfaazonosítót kér, vagy belép egy egyablakos bevallási és befizetési rendszerbe, amelynek alapján csak egy összevont bevallást kell elkészítenie.

Az egyablakos rendszer – One Stop System, OSS – arra utal, hogy az érintettnek elég csak egy tagállamban adóalanyként nyilvántartásba vettetnie magát. Egyben viszont mindenképpen muszáj, akkor is, ha a szolgáltató nem telepedett le az Európai Unió egyik tagállamában sem. Az itt nyitott ablakon át nemcsak az adott tagállam forgalmi adóját kell bevallani és megfizetni, hanem az összes többi olyan tagállamra vonatkozót is, ahol letelepedés nélkül szolgáltat.

Az EU következő lépése valószínűleg a telephely fogalmának újragondolása lesz majd, párhuzamosan a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények újraértelmezésével. Ma ugyanis ezekben a szektorokban a társasági adó szempontjából a képződő jövedelmek adózása szinte követhetetlen, mivel a technikai felszerelések földrajzi elhelyezkedéséhez kötődik. Ezt a helyzetet ma egy szolgáltató könnyen kihasználhatja úgy, hogy offshore országba települ, ahonnan minimális társasági adó megfizetése mellett nyújthatja nagy nyereséget hozó szolgáltatását amellett, hogy az áfa-szabályok alól is mentesül.

– mondta Kertész Gábor, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adótanácsadó partnere.

Ahogy Kertész megjegyzése is mutatja, az igazi nagy trükk, a társasági adóval való játék, az offshore lehetősége továbbra is megmaradt. Ilyenkor a cégek oda jegyeztetik be magukat, ahol kevesebb adót kell fizetniük: az Európában tevékenykedő, globális tevékenységet folytató amerikai cégek esetében egy ilyen menedék például Írország.

Valószínűleg emiatt további lépéseket tesznek, mivel az USA-ban egyre nagyobb nyomás nehezedik az internetes nagyvállalatokra – az Írországban fizetett csekély adó helyett otthon szeretnék látni a pénzt –, másrészt főként Európában vannak olyan törekvések, hogy a globális szolgáltatók fizessenek adót azokban az országokban is, ahonnan megszerzik a nyereséget.