Vilhelmina
11 °C
28 °C

Nano-tengeralattjárót fejlesztettek amerikai kutatók

2014.06.26. 16:42

Amerikai kutatók olyan nanorészecskéket hoztak létre, amelyek a megfelelő feltételek mellett összeállítják önmagukat, a folyamat közben pedig a saját struktúrájukba zárnak bizonyos vendégmolekulákat. A nanohordozók képesek a sejteket körülvevő vizes közegben közlekedni, így apró tengeralattjárók módjára szállítják át a vendégmolekuláikat a sejtek membránján.

Ezek a 15 nanométer átmérőjű hordozók a vízben nem oldódó belső részükben raktározzák a szállítandó vendégmolekulákat, miközben a vízben oldódó külső részük segítségével utaztatják őket, amire azok önmagukban nem volnának képesek. Az élő sejtekbe bejutva a részecskék keveredhetnek egymással, ami során energiaátadás megy végbe.

nano
Fotó: Francisco Raymo

A kísérleteket egyelőre sejtkultúrákkal végezték, vagyis az még kérdéses, hogy a nanorészecskék képesek lesznek-e utazni a véráramban is. Francisco Raymo, a Miami Egyetem kutatást vezető professzora szerint a végcél mindenképpen ez lesz, és ebbe az irányba haladnak tovább a kísérletekkel. A következő fázisban azt szeretnék demonstrálni, hogy ezzel a módszerrel az energiaátadás helyett kémiai reakciók is beindíthatók a sejteken belül.