Árpád
-2 °C
3 °C

Nano-tengeralattjárót fejlesztettek amerikai kutatók

2014.06.26. 16:42

Amerikai kutatók olyan nanorészecskéket hoztak létre, amelyek a megfelelő feltételek mellett összeállítják önmagukat, a folyamat közben pedig a saját struktúrájukba zárnak bizonyos vendégmolekulákat. A nanohordozók képesek a sejteket körülvevő vizes közegben közlekedni, így apró tengeralattjárók módjára szállítják át a vendégmolekuláikat a sejtek membránján.

Ezek a 15 nanométer átmérőjű hordozók a vízben nem oldódó belső részükben raktározzák a szállítandó vendégmolekulákat, miközben a vízben oldódó külső részük segítségével utaztatják őket, amire azok önmagukban nem volnának képesek. Az élő sejtekbe bejutva a részecskék keveredhetnek egymással, ami során energiaátadás megy végbe.

nano
Fotó: Francisco Raymo

A kísérleteket egyelőre sejtkultúrákkal végezték, vagyis az még kérdéses, hogy a nanorészecskék képesek lesznek-e utazni a véráramban is. Francisco Raymo, a Miami Egyetem kutatást vezető professzora szerint a végcél mindenképpen ez lesz, és ebbe az irányba haladnak tovább a kísérletekkel. A következő fázisban azt szeretnék demonstrálni, hogy ezzel a módszerrel az energiaátadás helyett kémiai reakciók is beindíthatók a sejteken belül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?