Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nano-tengeralattjárót fejlesztettek amerikai kutatók

2014.06.26. 16:42

Amerikai kutatók olyan nanorészecskéket hoztak létre, amelyek a megfelelő feltételek mellett összeállítják önmagukat, a folyamat közben pedig a saját struktúrájukba zárnak bizonyos vendégmolekulákat. A nanohordozók képesek a sejteket körülvevő vizes közegben közlekedni, így apró tengeralattjárók módjára szállítják át a vendégmolekuláikat a sejtek membránján.

Ezek a 15 nanométer átmérőjű hordozók a vízben nem oldódó belső részükben raktározzák a szállítandó vendégmolekulákat, miközben a vízben oldódó külső részük segítségével utaztatják őket, amire azok önmagukban nem volnának képesek. Az élő sejtekbe bejutva a részecskék keveredhetnek egymással, ami során energiaátadás megy végbe.

nano
Fotó: Francisco Raymo

A kísérleteket egyelőre sejtkultúrákkal végezték, vagyis az még kérdéses, hogy a nanorészecskék képesek lesznek-e utazni a véráramban is. Francisco Raymo, a Miami Egyetem kutatást vezető professzora szerint a végcél mindenképpen ez lesz, és ebbe az irányba haladnak tovább a kísérletekkel. A következő fázisban azt szeretnék demonstrálni, hogy ezzel a módszerrel az energiaátadás helyett kémiai reakciók is beindíthatók a sejteken belül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!