Árpád
-2 °C
4 °C

Nem, a háború még így sem játék

2014.06.27. 14:58

A Pentagon és a CIA nemrég közzétett egy, a drónpilótákkal és a drónokkal foglalkozó jelentést. Eszerint nem érdemes amiatt aggódni, hogy a távvezérlésű vadászgépeket irányító pilótákon eluralkodik az, amit a jelentés Playstation-mentalitásként emleget. A megnevezés arra utal, hogy azok, akik nem érzik közvetlen veszélyben az életüket, csak képernyőkön át látják a célpontot, olyan könnyen ölnek, mintha csak egy videojátékban látnák a célpontokat.

A jelentést három nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az Obama-kormányhoz közeli forrásból kiszivárgott a hír egy törvénytervezetről. Eszerint a kormányzat megpróbálja megteremteni a jogi alapokat ahhoz, hogy ha egy drónpilóta egy támadás során ártatlanokat ölne meg, azt járulékos veszteségként könyveljék el.

A Pentagon és a CIA jelentése, illetve a hétfőn kiszivárgott dokumentum szerzői abban egyetértenek, hogy a drónprogramot sokan károsnak tartják. Az ENSZ és az Amerikai Polgári Jogi Unió szerint a gyilkos drónok teremtik meg a Playstation-mentalitást, és a fiatal drónpilóták, akik videojáték-diétán éltek, most igazi embereket ölhetnek meg messziről, joysticket szorongatva. A jelentés szerint viszont igen kevés jel utal arra, hogy ez igaz lehet.

A drónokat még a Bush-kormány idején kezdte el használni az amerikai hadsereg, de Obama hivatali ideje alatt bővítették ki az arzenált. Az az aggály jogosnak tűnhet, hogy a drónpilóták nem teszik kockára az életüket, és nagy távolságból képesek csapást mérni - mindegy, hogy emberekről, autókról, vagy épületekről van szó -, de az utóbbi igaz a cirkálórakétákra vagy a mesterlövészpuskákra is.

Arról is sokan megfeledkeznek, hogy a drónpilóták valójában sokkal jobban látják a célpontot, amit ki fognak lőni, mint a vadászgépek pilótái, akik nagy sebességű járművekből, néhány másodpercnyi távolságra a célponttól kezdenek tüzelni. A drónpilótákat ráadásul ugyanúgy sújtja a poszttraumás stressz, mint a háborút megjárt vadászpilótákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?