Árpád
-2 °C
4 °C

Autókat dobáló, óriási robotzsonglőrt építene egy volt NASA-mérnök

2014.06.29. 08:44

Közösségi finanszírozással építene autókat dobálgató gigarobotot egy volt NASA-mérnök. Dan Granett több mint 21 méteresre tervezi az acélóriást, de kell is az anyag, mert a robotnak 800 kilós Volkswagen-bogarakkal kell majd tudnia zsonglőrködni. Pontosabban nem is neki, hiszen távvezérlésű lesz, és bárki irányíthatja majd az erre kifejlesztett kesztyűk segítségével.

A projektnek külön oldala is van, amely bemutatja a terveket. Granett elképzelése szerint stadionokban lehetne bemutatókat tartani az arra kíváncsi tömegeknek. A rendkívül hasznos találmány a beszédes Bugjugger, vagyis Bogárzsonglőr névre hallgat, és Granett reményei szerint néhány pénzes üzlet ember vagy cég hamar összedobja a megvalósításához szükséges 2,3 millió dollárt, ami nagyjából 520 millió forint. „Csepp a tengerben” – mondja a mérnök az összegről, legalábbis néhány más online közösségi finanszírozású projekthez képest.

A támogatásért szokásos jutalom ebben az esetben az lenne, hogy a nagyvonalú adakozó megtanulhatja a robot irányítását a távolból, de a merészebbek akár a robot fejébe építendő fülkéből is próbálkozhatnak.

Granett úgy számol, mindössze 8-12 hónapra lenne szükség a robot elkészítéséhez, hiszen olyan, külön-külön már jól bejáratott technológiákra épül, mint különféle hidraulikai elemek, szervók, dízelmotor vagy az irányítónak haptikus visszajelzést biztosító kesztyű. A támogatásra kiszemelt egyik fő célpont, Elon Musk kedvéért még az sem kizárt, hogy dízel helyett inkább elektromos motorral oldaná meg a robot energiaellátását (Musk többek között az elektromos autókat gyártó Tesla tulajdonosa).

A csavar a történetben, hogy Granett szívügye a Street Physics nevű nonprofit cég, amellyel például biohulladék-meghajtású, hordozható turbinát tervezett, és reményei szerint az óriásrobot elég őrült és szórakoztató ötlet ahhoz, hogy a megvalósítására befolyó pénzből maradjon még a fejlődő világ szegényebb területeire szánt találmány finanszírozására is, amely Granett szerint önmagában kevesebb figyelmet vonzana.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?