Jusztina
1 °C
16 °C

Autókat dobáló, óriási robotzsonglőrt építene egy volt NASA-mérnök

2014.06.29. 08:44

Közösségi finanszírozással építene autókat dobálgató gigarobotot egy volt NASA-mérnök. Dan Granett több mint 21 méteresre tervezi az acélóriást, de kell is az anyag, mert a robotnak 800 kilós Volkswagen-bogarakkal kell majd tudnia zsonglőrködni. Pontosabban nem is neki, hiszen távvezérlésű lesz, és bárki irányíthatja majd az erre kifejlesztett kesztyűk segítségével.

A projektnek külön oldala is van, amely bemutatja a terveket. Granett elképzelése szerint stadionokban lehetne bemutatókat tartani az arra kíváncsi tömegeknek. A rendkívül hasznos találmány a beszédes Bugjugger, vagyis Bogárzsonglőr névre hallgat, és Granett reményei szerint néhány pénzes üzlet ember vagy cég hamar összedobja a megvalósításához szükséges 2,3 millió dollárt, ami nagyjából 520 millió forint. „Csepp a tengerben” – mondja a mérnök az összegről, legalábbis néhány más online közösségi finanszírozású projekthez képest.

A támogatásért szokásos jutalom ebben az esetben az lenne, hogy a nagyvonalú adakozó megtanulhatja a robot irányítását a távolból, de a merészebbek akár a robot fejébe építendő fülkéből is próbálkozhatnak.

Granett úgy számol, mindössze 8-12 hónapra lenne szükség a robot elkészítéséhez, hiszen olyan, külön-külön már jól bejáratott technológiákra épül, mint különféle hidraulikai elemek, szervók, dízelmotor vagy az irányítónak haptikus visszajelzést biztosító kesztyű. A támogatásra kiszemelt egyik fő célpont, Elon Musk kedvéért még az sem kizárt, hogy dízel helyett inkább elektromos motorral oldaná meg a robot energiaellátását (Musk többek között az elektromos autókat gyártó Tesla tulajdonosa).

A csavar a történetben, hogy Granett szívügye a Street Physics nevű nonprofit cég, amellyel például biohulladék-meghajtású, hordozható turbinát tervezett, és reményei szerint az óriásrobot elég őrült és szórakoztató ötlet ahhoz, hogy a megvalósítására befolyó pénzből maradjon még a fejlődő világ szegényebb területeire szánt találmány finanszírozására is, amely Granett szerint önmagában kevesebb figyelmet vonzana.