Auguszta
-7 °C
0 °C

Bezár a brazil fészbuk, az Orkut

2014.06.30. 20:24 Módosítva: 2014-06-30 20:25:06

Nem csak az iwiw hal meg idén.

Bezárja az Orkutot a Google – jelentette be az óriáscég. A végleges megszűnés szeptember 30-án jön el, de hétfőtől már nem lehet regisztrálni a közösségi hálón, amely főként Brazíliában és Indiában hódított. Három éve ezekben az országokban még nagyobb volt, mint a Facebook.

Szakértők szerint azonban nem is annyira a megszűnés a meglepő, mint inkább az, hogy az Orkut eddig húzta. A Google ugyanis már régóta tervezte a bezárást, hogy a Google+-ra és más szolgáltatásaira koncentráljon.

„Tíz nagyszerű év volt, elnézést kérünk azoktól, akik aktívan használták a programot” – mondta az Orkut végének bejelentésekor Paulo Golgher, a Google vezető mérnöke.  Megnyugtatta az internet jövendőbeli „régészeit” is, hogy archívumként megőrzi az Orkut nyilvános közösségeit. A felhasználók pedig lementhetik profiljukat és adataikat a Google Takeawayon keresztül.

Török fészbuk

Az Orkut a Google sajátos munkabeosztási politikájának gyümölcse volt: a cég lehetővé tette, hogy alkalmazottai munkaidejük 20 százalékát saját ötleteik kidolgozására fordítsák. Ezt tette Orkut Büyükkökten is. A most 39 éves török programozó az ankarai egyetem és a Stanford után került a Google-hoz.

A közösségi háló annyira hódított Brazíliában, hogy irányítási központját is a dél-amerikai országba helyezték 2008-ban. 2010-ben még 35 millió felhasználója volt itt, míg a Facebooknak csupán 10 millió. Alig egy évvel később azonban már világos volt, hogy Mark Zuckerberg vállalkozása bedarálja az Orkutot.

Mára már csupán hét ország maradt a világon, ahol a felhasználók száma alapján nem a Facebook a vezető közösségi oldal:

  • Kína – QZone
  • Oroszország – Vkontakte
  • Moldávia, Üzbegisztán, Kirgizisztán – Odnoklassniki
  • Irán – Cloob
  • Lettország – Drauglem

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!