Valér
-2 °C
0 °C

Norvégiában nem lesz elektronikus szavazás

2014.06.30. 15:46

A norvég modernizációért felelős fejlesztési miniszter bejelentette, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján felfüggesztik a parlamenti és az önkormányzati szavazásokon tesztelt, azok lebonyolítására kialakított e-szavazási rendszer fejlesztését.

A választópolgárok nem tartják biztonságosnak, és félnek attól, hogy annak sérülékenysége miatt a demokratikus választásokhoz szükséges titkos szavazás rendszere megrendülhet, ha a személyes adatok és döntések nyilvánosságra kerülnek. A választói elégedettség vizsgálati eredménye mellett az is erre a döntésre sarkallta őket, hogy a parlamentben is sokan kifogásolták a módszert.

Norvégiában 2011 óta próbálgatták az e-szavazás rendszerét, azóta két választáson tesztelték a megoldást. Korábban sokan támogatták a bevezetését, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az emberek nem bíznak benne. Ráadásul a 2013-as választásokon sok szakmai kritika is érte a rendszert, mivel biztonsági szakemberek úgy vélekedtek, hogy az alkalmazott titkosítási technológia nem megfelelő, teljesen új mechanizmust kellene kialakítani.

Egy, a sikert bizonygató tanulmány szerint az ekkori tesztnél 12 városban, ahol összesen 250 ezer polgár szavazhatott, a jogosultak 38 százaléka, 70 ezer állampolgár választotta az e-szavazás lehetőségét. Ám ezt a jelentést következtetéseiben felülbírálta egy norvég állami kutatóintézet: állításuk szerint nincs arra bizonyíték, hogy a fő célt, a fiatalok szavazási hajlandóságának növelését el lehetne érni ezen a módon. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szavazók közel egy százaléka kétszer is szavazott: egyszer elektronikusan, majd még egyszer papíron.