Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Azt mondja a hivatal, hogy márpedig megy az anyakönyvi rendszer

2014.07.03. 18:05

Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer működése stabil, a rendszert eddig egy alkalommal, szerdán indították újra a technikai beállítások frissítése érdekében, ez félórás leállást jelentett, közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) az MTI-vel. Szerintük a rendszer nem omlott össze, működése indulása óta stabil.

Korábban a Sonline és a Haon is arról írt, hogy a szerdai indulás sem volt könnyű, de még csütörtökön is akadozott az új, elektronikus anyakönyvi rendszer. A Sonline szerint szerdán az egész rendszer állt, az anyakönyvvezetők egész nap kínos pillanatokat éltek át, hiszen gyászoló családoktól kellett elnézést kérniük, mert nem tudtak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani. A Haon csütörtökön azt írta, hogy a helyzet nem javult, a polgári városházán nem tudnak halotti anyakönyvi kivonatot nyomtatni.

A KEKKH mostani közleményében ezzel szemben azt állítja,

A rendszer indulása óta és jelen pillanatban is folyamatosan képes az anyakönyvi események rögzítésére, a kivonatok elkészítésére.

Ezt annyiban árnyalják, hogy "az új elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetését meghatározta és befolyásolta, hogy éles párhuzamos működésre, tehát a papír alapú anyakönyvezés és az elektronikus anyakönyvezés egyidejű fenntartására nem volt mód". Ezért mindent csak számos biztonsági elemmel, fékkel kombinálva lehet bevezetni, így az egyes funkciók csak fokozatosan válnak mindenki számára elérhetővé.

A KEKKH folyamatosan "finomhangolja" a rendszert, főleg éjszaka, de kivételes esetkeben napközben is. Jelezték: szerdán egy esetben alkalmaztak napközben ilyen megoldást, amikor "előre tervezetten és minden résztvevő felé előre kommunikált módon dél környékén egy nagyságrendileg 30-35 perces leállást okozó rendszer-újraindítás történt a technikai beállítások frissítése érdekében."

A 920 millió forintos uniós forrásból finanszírozott fejlesztés lényege az lenne, hogy egy rendszerben fogja össze a születési, halotti, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolattal kapcsolatos dokumentumok kezelését. Ha majd egyszer működni kezd, elméletileg nem kell a különböző kivonatokért az eredeti kiállítás helyszínére utazni, hanem az országban bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőtől el lehet kérni. A miniszteri rendelet szerint a 120 éve működő, papír alapú nyilvántartásokat július 15-ig kell lezárni.