Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Tegnap indult, ma sem megy az elektronikus anyakönyvrendszer

2014.07.03. 13:21

A szerdai indulás sem volt könnyű, de még ma is akadozik az új, elektronikus anyakönyvi rendszer, számol be a Sonline és a Haon is. A Sonline szerint szerdán az egész rendszer állt, az anyakönyvvezetők egész nap kínos pillanatokat éltek át, hiszen gyászoló családoktól kellett elnézést kérniük, mert nem tudtak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani. A Haon ma azt írja, hogy a helyzet mára sem javult, a polgári városházán nem tudnak halotti anyakönyvi kivonatot nyomtatni.

A 920 millió forintos uniós forrásból finanszírozott fejlesztés lényege az lenne, hogy egy rendszerben fogja össze a születési, halotti, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolattal kapcsolatos dokumentumok kezelését. Ha majd egyszer működni kezd, elméletileg nem kell a különböző kivonatokért az eredeti kiállítás helyszínére utazni, hanem az országban bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőtől el lehet kérni. A miniszteri rendelet szerint a 120 éve működő, papír alapú nyilvántartásokat július 15-ig kell lezárni.

A Sonline-nak nyilatkozó jegyzők és anyakönyvvezetők borítékolták a hibákat, ráadásul a kezelők nem sokat tudnak kezdeni az angol nyelvű hibaüzenetekkel. A rendszer felállításáért a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala felel, őket is megkérdeztük a hibákról, amint jön válasz, frissítjük a cikket.