A Dropbox a kémek játszótere

2014.07.18. 09:57

Edward Snowden, az amerikai kémbotrány kirobbantója szerint nagy hiba, ha valaki a Dropbox nevű online tárhelyet választja az adatai tárolására, mert az „a magántitok ellensége”. A korábban a kémszervezetnek dolgozó férfi szerint egyértelmű jele ennek például az is, hogy a Dropbox 2014 áprilisában a korábbi amerikai külügyminisztert, Condoleezza Rice-t is az igazgatótanács tagjának választotta.

„Rice korábban a Stellar Wind nevű kémprogramot is felügyelte, és nagyszerű ötletnek tartotta, így kimondható, hogy nincs sok olyan hivatalnok, aki nagyobb ellensége lenne a személyes adatoknak és a magántitoknak. Az, hogy a Dropbox igazgatótanácsának tagjává választották, egyértelművé teszi a helyzetet” – mondta Snowden a Guardiannek adott interjújában.

Snowden szerint a felhő alapú adattárolást kínáló cégeknél be kellene vezetni a nulla tudás alapelvét, vagyis a tárolást végzők olyan titkosítással kéne elmentsék a hozzájuk érkező adatokat, hogy ők maguk se tudják, mit is tárolnak. „Csak akkor tudják majd biztosan megvédeni az adatokat, ha a feltöltő engedélye nélkül ők sem tudják elemezni vagy manipulálni azokat” – vélekedett Snowden.

Az exkém szerint a Spideroak nevű alkalmazást érdemes inkább használni, mert ők ugyanazokat a feltételeket adják, mint a híresebb Dropbox, viszont eleve úgy építették ki az adattárolási struktúrát, hogy a hatóságok csak akkor férnek hozzá az adatokhoz, ha a felhasználót a bíróság kötelezi a kódkulcs átadására. Vagyis a legnagyobb előny az, hogy a nyomozók csak úgy férnek hozzá a dolgainkhoz, hogy arról mi is tudunk.

A 2006-ban alapított Spideroaknál használt megoldás lényege, hogy az adatokat feltöltés közben titkosítják, vagyis azok már kódoltan érkeznek meg a cég szervereire, így a cég állítása szerint náluk még akkor se tudná visszafejteni a feltöltést senki, ha akarná. A biztosíték az az extra hosszú digitális kulcskód, amit csak a felhasználó ismer, és ami nélkül az adatokhoz csak komoly erőforrás-ráfordítással lehet hozzáférni. A cég 2 gigabájt tárhelyet ingyen ad, évi 100 dollárért (23 ezer forintért) 100 gigabájt jár.  • Tippek
  • Árfolyam