Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Amerikai kongresszusi gépekről trollkodták meg a Wikipédiát

2014.07.25. 18:17

A Wikipédia tíz napra megtiltotta, hogy az amerikai képviselőház gépeiről anonim módon szerkesszék az oldalt. Azért került erre sor, mert ilyen dolgokat műveltek a képviselőházi gépekről:

  • Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter oldalára azt írták, hogy a politikus "egy földönkívüli hüllő, aki mexikói csecsemőket eszik".
  • Natalija Vitrenko, az Ukrán Haladó Szocialista Párt elnökének szócikkébe azt írták bele, hogy a politikus "egy orosz báb".
  • John F. Kennedy volt amerikai elnök meggyilkolásáról azt állították, hogy azt Fidel Castro kubai vezető rendelte el. Szintén Kubát okolták a Holdra szállás valódiságát kétségbe vonó összeesküvés-elméletek terjesztésével.
  • A Mediaite hírblog szócikkébe azt írták bele, hogy az "szexista és transzfób".

A Wikipédia szerint két-három ember felelős a változtatásokért, de a biztonság kedvéért tíz napig az amerikai kongresszus egyik gépéről sem lesz majd anonim módon szerkeszthető az enciklopédia. A változtatásokat a congressedits Twitter-oldal szúrta ki.

Más kormányok gépeiről is ugyanezt csinálják egyébként, az orosz Wikipédián egy állami számítógépről például az Ukrajna felett lelőtt utasszállítóról azt írták, hogy a repülőt "ukrán katonák lőtték le", míg a lap korábbi verzióján az szerepelt, hogy "terroristák" Oroszországtól kapott légvédelmi fegyverekkel okozták a 298 ember halálához vezető katasztrófát.

Egy másik esetben a Kreml egy számítógépéről a Szu-25-ös csatarepülőgép specifikációján változtattak, maximális repülési magasságát hétről tíz kilométerre írták át (a Malaysia Airlines Boeing 777-ese nagyjából tíz kilométeres magasságban repült a katasztrófa bekövetkeztekor).

2006-ban szintén az amerikai kongresszus munkatársai írogatták át a képviselők szócikkeit, de az utóbbi egy-két évben brit honatyákról is kiderült, hogy a róluk szóló Wikipédia-szócikkek pozitívabb hangvételűvé tételével bízták meg asszisztenseiket. Idén pedig a BBC brit közszolgálati csatorna arra derített fényt, hogy a brit kormány egyik gépéről azt írták a fejkendőkről szóló szócikkhez, hogy "minden muszlim terrorista", írja az MTI.