Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Bíróságon csap össze a Microsoft és a Samsung

2014.08.04. 12:00

A Samsungnak nem tetszett, hogy a Microsoft megveszi a Nokiát, és emiatt késlekedett a licencdíjak megfizetésével. A Microsoftnak pedig az nem tetszik, hogy emiatt a dél-koreai mobilgyártó adós maradt a kamattal, úgyhogy azt perrel próbálja kiverni belőle. David Howard, a Microsoft vezető jogtanácsosa pénteken jelentette be, hogy a vállalat egy New York-i bíróságon kerestet nyújtott be a Samsunggal szemben. A Microsoft most kártérítést kér a késedelmes befizetés miatt, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit.

Howard a blogban hangsúlyozza, hogy nagyra becsülik a velük régóta partnerségben álló Samsungot, de a szerződésben lefektetett jogaikhoz ragaszkodnak. A Samsung a megindított per hírére csak annyit közölt, hogy részletesen áttanulmányozzák a keresetet, és csak később döntenek arról, hogy mit tesznek.

Vitatott ár

Ahogy gyakorlatilag az összes Androidot felhasználó nagy gyártónak, a Samsungnak is meg kell fizetnie a védett technológiák után járó licencdíjakat, miután a Microsoft pár éve sikeresen perelt emiatt.

A kereset szerint a dél-koreai cég 2011-ben eleget is tett kötelezettségének, ám a Nokia-üzlet napvilágra kerülése után úgy döntött: nem fizet tovább. A Samsung azzal érvelt, hogy ezzel a felvásárlással a Microsoft megszegte a licencszerződést. Ezek után egy ideig vitáztak a cégek, majd a Samsung mégis kifizette a díjakat. A Microsoft most azt szeretné, hogy a késlekedés miatt felszámolt kamatot is fizessék meg. Ezen kívül – írják a keresetben – a dél-koreai gyártó úgy ítéli meg, hogy a Nokia megszerzése után készült okostelefonokra már nem vonatkozik a korábbi licencszerződés. A Microsoft szeretné elérni, hogy a bíróság állapítsa meg, a Samsungnak nincs igaza.

Mivel a cégek az utóbbi években kifejezetten jó üzleti kapcsolatban álltak egymással, elemzők szerint egyszerű árvitáról van szó. A Samsung kevesebbet akar fizetni, és ez az alkudozás lépett most egy keményebb szakaszba.