Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ha ezt tudja egy nyilvános szoftver, vajon mire képes a katonaság

2014.08.12. 16:23

Az emberi szemnél is pontosabb arcfelismerésre képes rendszert fejlesztettek ki hongkongi tudósok, tudósít az MTI a Hong Kong China hírügynökség alapján.

A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) kutatói által kifejlesztett rendszer a legpontosabb a világon, több mint 99,1 százalékos pontossággal képes felismerni emberi arcokat és azok kifejezésének változását – derült ki a több mint tizenháromezer fényképet tartalmazó, kifejezetten az arcfelismerés pontosságát tesztelő adatbázis elemzésének kiértékelés után. A DeepID nevet viselő technológia így az emberi szemnél is pontosabb.

A különböző algoritmusokat használó rendszer kifejlesztésénél a hasonló arcvonásokkal rendelkező emberek közötti legapróbb különbségek felismerése és elkülönítése okozta a legnagyobb kihívást. Ugyannak az embernek több képen, más-más kifejezéssel való megjelenésének csoportosítása is nagy munka volt – idézi a hírügynökség Vang Hsziao-kangot, a CUHK kutatócsapatának tagját.

A technológiát az igazságszolgáltatásban, biztonsági kamerák, tömegek kiértékelésénél, a bűnüldöző szervek munkájának segítésében tervezik felhasználni. Más szolgáltatók és magánszemélyek számára is elérhetővé tennék, mobiltelefonos operációs rendszerekre szabott alkalmazások kifejlesztését tervezik.