Neonáciké lehet a fegyverbotrányt borító hírportál

2014.08.16. 10:46

Az orosz külügyminisztérium azzal vádolja Magyarországot, hogy fegyvereket, köztük T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügy ezt tagadja. A diplomáciai botrány egyik érdekes momentuma, hogy az oroszok egy aránylag ismeretlen hírportál, a Hídfő.net egy posztjára hivatkoznak.

Az oldal megbízhatósága kétséges, mert Ukrajnát érintő hírei feltűnően oroszbarátok, és mint írtuk, a Facebookon cirill betűs beköszöntővel jelentek meg, ugyanakkor az ominózus poszt a Honvédelmi Minisztérium létező pályázataira hivatkozik. Az oldal oroszbarátságának jele az is, hogy minden posztnál van Vkontakte-megosztási lehetőség. A Vkontakte egy Oroszországban igen népszerű közösségi oldal, de Magyarországon szinte senki nem használja.

A botránynak bizonyára lesznek még fejleményei a következő napokban, de az már most biztosnak látszik, hogy a portál mögött egy régóta létező magyar neonáci csoport áll.

A publikus doméninfókból az derül ki, hogy az oldalt az amerikai Go Daddy szolgáltatja, de ez igazából mellékes. A tartalom előállítója nagy valószínűséggel a Magyar Nemzeti Arcvonal, ami nem is csinált nagy titkot ebből. Az MNA vezetője Győrkös István, aki a rendszerváltás után tért haza Magyarországra, állítólag hungarista vezetők felkérésére, és 1989-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoport néven alakította meg a mozgalmat. 1992-ben a csoport több tagját őrizetbe vették, Győrköst pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a magyar bíróság. A csoport a fegyveres harcra is felkészíti tagjait, a Győr melletti Bőny közelében minden évben táborokat szerveznek, aminek híre külföldre is elért – ennek egyik résztvevőjével a hvg.hu interjút is készített pár éve. Az MNA legutóbb tavaly ősszel hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy könyveket, köztük Radnóti-köteteket égettek.

A szervezet 2012 novemberéig működő blogjának utolsó posztja a Hídfő.net elindulásának bejelentése. A portál jelenlegi logója is látható a posztban, a szöveg mellette: "A Magyar Nemzeti Arcvonal hivatalos oldala". Az MNA-kötődésnek viszont a portálon már nincs nyoma a logóban, a szöveg ott: "Az igazság hangja Magyarországon."

hidfonet

A blog 2012 szeptemberében be is jelentette, hogy új portált indít, Győrkös István a bizonyára nem névrokon ifj. Győrkös Istvánt bízta meg a feladattal:

Az 1848-as szabadságharc kezdetének évfordulóján, 2012. szeptember 29-én ifj. Győrkös Istvánt kinevezem teljes jogú helyettesemnek. Elsődleges feladatául nevezem meg a szemléletváltás szellemében létrehozandó új honlapunk munkálatainak az irányítását, az új szerkesztő-csoport megszervezését, és az egész MNA tagságra kiterjedő tagrevízió végrehajtását. (...)

Győrkös István MNA vezető

AZ MNA-kapcsolatnak jelenleg nincs nyoma az oldalon, elképzelhető, hogy indulása óta már mások üzemeltetik – ha így is van, nagyon az MNA szellemiségét képviselik.

Az oldalnak napi egy-két ezer látogatója lehet (bár a napokban nyilván jelentősen több).  • Hírek
  • Személyi kölcsön