Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Ismét repült a Vasholló

2014.08.19. 12:14

Újabb tesztet végeztek az amerikai haditengerészet kísérleti harci drónjával, a Vasholló néven is emlegetett X–47B-vel. A mostani eredmények azt mutatták, hogy a „pilóta vagy drón?” kérdés nem eldöntendő; a legjobb, ha a vadászpilóták és a robotrepülőgépek együttműködhetnek.

A mostani teszt nem hangzik túl bonyolultnak. A Vasholló felszáll egy repülőgép-hordozóról, amit egy F/A–18 Hornettel követ egy vadászpilóta. A Vasholló ezután visszatér a hordozóhoz, landol, majd a fedélzeti személyzet egy tagja távvezérléssel összehajtja a szárnyait és félreáll vele az útból, hogy a Hornet pilótája is leszállhasson. De tudják mit, inkább nézzék meg videón.

The Navy's new unmanned aircraft - X-47B!!! Very cool!

Egyszerű művelet, mégis megkívánja az ember és a gép összhangját; ha a jövőben hasonló bevetéseket akarnak indítani, szükség van az efféle tesztekre. Az önvezető autókat is rengeteget tesztelik, mielőtt kiengedik őket a közúti forgalomba.

De mennyivel bonyolultabb dolga van egy robotrepülőgépnek, ami nagy sebességgel közlekedik, a háromdimenziós térben kell manővereznie, el kell találnia egy imbolygó platformot egy óceán közepén, és lehetőleg sem magában, sem másokban nem szabad kárt tennie? Értik már, miért költött a Northrop Grumman több mint 800 millió dollárt a Vashollóra?