Jolán
2 °C
4 °C

Szuperkamera lesz a laptopokban

2014.09.10. 23:53

Szeretné agyhalott zombiként viszontlátni magát a számítógép kijelzőjén? Ha igen, akkor van egy jó hírünk: hamarosan minden laptopban lesz olyan térlátó kamera, amivel le tudja generálni a tárgyak háromdimenziós modelljét, és az erről készült virtuális másolatot arra használhatja fel, amire csak akarja. Az IDF 2014 kiállításán körülbelül nyolc másodperc alatt letapogatták a testformámat, hogy pár perccel később a számítógép kijelzőjén éledjek újra:

A videón látható mozdulatot a számítógép generálta le, miután az Intel egyik dolgozója egy app segítségével azonosította a rólam készült 3D modell végtagjait; ez teszi lehetővé, hogy a képen látható emberszerű izé futni és ugrálni tudjon.  Azt az Intel munkatársa is elismerte, hogy 8 másodpercnél több idő kell egy jó minőségű virtuális tárgy létrehozásához, de a kiállítás forgatagában nem volt több időnk.  

Valódi érzés

A laptopok és számítógépek kamerái kissé el vannak hanyagolva, ha azt nézzük, hogy az okostelefonokban ma már a szemközti kamerák is 5-8 megapixelesek, hogy szép szelfiket tudjunk készíteni. Ez elég furcsa, mert a laptopokban sokkal hamarabb megjelent a felhasználó felé forduló kamera, mint az okostelefonokban. Idén mindenesetre lesz egy kis változás, bár még mindig nem a fényképezés lesz a lényeg, hanem hogy egyszerű kézmozdulatokkal is tudjuk irányítani a gépeket, és hogy elő legyen készítve a terep a 3D nyomtatáshoz.

Idén év végén a boltokba kerülnek olyan laptopok, amikben a kamerák az Intel RealSense megoldására épülnek. Ez az Xbox konzolok Kinectjére hasonlít, és nemcsak fotózni tud, hanem a beépített érzékelők segítéségével az előtte lévő területről, az ott lévő tárgyakról 3D térképet is készít. Az Intel és a Microsoft ügyesen felosztották egymás közt a piacot: a játékokhoz használt Kinectnek a távolabb álló emberek egész testét kell felismernie, az Intel RealSense kamerák viszont csak a közeli mozdulatokat látják. Ez tök logikus, hiszen az Xbox általában a tévé közelében található, a laptop pedig mindig karnyújtásnyira van tőlünk.

A RealSense technológia a januári CES-en mutatkozott be, és most már készen áll a szélesebb körű bevezetésre. Innentől már csak a gyártókon múlik, hogy mennyire támogatják a megoldást, valóban beleépítik-e minden eszközükbe. Nem hisszük, hogy egyszerű motiválni őket, mert a RealSense nyilvánvalóan drágább a gagyi webkameráknál, és ez is egy olyan újítás, amiből más fog meggazdagodni, nem a hardvergyártók.

A kamera 78 pontot tud azonosítani és nyomon követni a térben, és semmi nem akadályozza meg abban, hogy az ajkak és a szemek állásából kitalálja az érzelmeinket. Nem volt más választásunk, mint szelfizni, a gép pedig pontosan megmondta, hogy mikor vagyunk szomorúak, mérgesek vagy vidámak. Ügyfélszolgálatoknak hasznos lehet, ha ki tudják deríteni, hogy a gépnél ülő ügyfél már síkideg. Persze ez kamerák nélkül is elég hamar kiderül.

A kamerát természetesen játékok is kihasználják majd. A Livid fejlesztőstúdió például az év végére ígéri a varázslós ügyességi játékát, amiben kézmozdulatokkal tudunk tűzgömböt kilőni az ellenségre. Így kicsit lassabb a játékmenet, mint amikor csak egérrel kell klikkelni, de legalább elmondhatjuk, hogy a videojátékok is egyre inkább megkövetelik a mozgást.

Kamera off, Edison

Ha megvan a 3D-ben látó kamera, és az emberek elkezdenek 3D-ben printelni, akkor már csak egy csipre van szükség, hogy ne csak unalmas akciófigurák kerüljenek ki a nyomtatókból, hanem mindenféle okos eszköz is. Meglepetés: a csipgyártó Intelnek pont van is ilyen csipje, az Edison. Ezt is januárban mutatták be, de azóta továbbfejlesztették az SD-kártya méretű számítógépet és elkezdték leszállítani a boltoknak az első készleteket.

Ez nem átlagos pc, inkább robotok irányítására és szenzoradatok begyűjtésére való. Az Edison megjelenése előtt egy tenyérméretű pc látta el a fenti képen látható robotpók vezérlését (az a fekete doboz, amin a Maker Faire matrica van), most viszont a mellette lévő körömnyi alaplap végzi el ugyanazt a feladatot.

Intel Edison
Processzor Dual-Core Silvermont Atom @ 500MHz +
Quark @ 100MHz
RAM 1GB LPDDR3 (2x32bit)
wifi 2.4/5GHz 802.11a/b/g/n, BT 4.0
tárhely 4GB eMMC
csatlakozók SD + UART + SPI + GPIO + USB 2.0 OTG
operációs rendszer Yocto Linux v1.6
méretek 35,5 x 25 x 3,9 mm

Az Edison ötven dollárba fog kerülni, ami nagyjából 11-12 ezer forint, és ez behatárolja a ráépülő eszközök árát: valószínűleg csak a legdrágább játékokban, drónokban és robotokban találkozunk majd a csippel. Az Intel nagyon igyekszik meggyőzni a hobbista hardverbütykölőket, hogy az ő lapkáját is használják: a  processzort és kommunikációs eszközöket tartalmazó Edison nemcsak önmagában működik, hanem más nyomtatott áramkörökkel, akár a népszerű Arduinóval összekapcsolva is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?