Zsófia
17 °C
21 °C

Putyin lekapcsolhatja Oroszországban az internetet

2014.09.19. 20:40

Oroszországban jó ideje nincs már igazán szabad internet, szinte még az ellenzékinek álcázott blogokat is a Kreml-ből mondják tollba, a Putyin-barátokat meg pláne. Mióta Putyin érdekkörébe került az orosz Facebook (Vkontakte), azóta nincs miről beszélni.

Putyin azonban nem tud leállni, a Guardian szerint hétfőn ülésezik biztonsági tanácsadóival, ahol megvizsgálják a lehetőségét annak, hogyan lehetne Oroszországot tényleg lekapcsolni az internetről. Az ok mi más lenne, mint

a külföldi fenyegetés.

Illetve az "orosz szuverenitás megőrzése" a világhálón. Akár arról is szó lehet majd a tanácskozáson, hogy a .ru domaint állami ellenőrzés alá veszik, ami egészen elképzelhetetlennek tűnik egy Oroszország méretű államban. A szabályozás azt jelentené, hogy csak az regisztrálhat, indíthat honlapot, akinek engedélyt ad rá az állam.

A Guardian szerint Oroszországban eddig meglepően szabad maradhatott az internet,

legalábbis Kínához képest

De nem az internet lekapcsolása az egyetlen új ötlet. A lap szerint a Kreml meg szeretné oldani, hogy minél kevésbé legyenek kiszolgáltatva az amerikai technológiai és digitális infrastruktúrának, mert attól tartanak, hogy ezek használatával teret engednek az amerikai kémkedésnek.

A végső cél egy "nemzeti internet" lehet, ami egy kiterjedt belső hálózat lenne, amin keresztül az orosz állam folyamatosan figyelhetné a felhasználókat, és "internetezési" szokásaikat.