Félkész fegyvert adnak a marógép mellé az USA-ban

2014.10.02. 17:31

Egészen új szintre emelte az otthoni fegyvergyártást a korábban 3d nyomtatóval működőképes pisztolyt gyártó amerikai. Cody Wilson és nonprofit szervezete, a Defense Distributed most olyan CNC-marógépet árul, amivel bárki pár óra alatt összerakhatja az USA-ban a legnépszerűbb fegyverek közé tartozó AR-15-ös puska alapját.

Az 1200 dollárért árult csomagban ugyanis egy félkész fegyverrész (egész pontosan a zárszerkezetnek és a fegyver elsütéséhez kellő alkatrészeknek helyt adó tok) is benne van, de a marógép bármi más, ehhez hasonló méretű és összetettségű tárgy kialakítására alkalmas. Mivel a szerszám számítógéppel vezérelt, a felhasználó mindent le tud vele gyártani, amihez megfelelő formátumú tervet talál a neten.

Wilson eddig nagyjából negyven csomagot értékesített. Az amerikai törvények szerint az USA-ban nem kell engedély ahhoz, hogy valaki saját célra fegyvert eszkábáljon, ahhoz viszont, hogy ezt eleve kereskedelmi céllal tegye, már kell a hatóság bólintása is. Viszont ha valaki fegyverként önmagában nem használható tárgyat árul, az már nem törvénytelen.

Félkész tokokat és más, további polírozást igénylő fegyveralkatrészeket már eddig is bármikor meg lehetett vásárolni az interneten keresztül, sőt néhány netes bolt még külön bizonyítványt is szerzett az illetékes hatóságtól, hogy a félkész tok nem minősül fegyvernek.

Itthonról nézve kicsit fura, vagy inkább rémisztő ez a dolog, de az ottani szakértők egy része máshogy látja. Szerintük mivel a törvények lehetőséget adnak rá, az, aki fegyvert akar barkácsolni, meg is fogja tenni. A Defense Distributed megoldása abban segít, hogy emberek ne egy ásót alakítsanak át Kalasnyikov-klónná, hanem jó minőségű alapanyagokból rakják össze a barkácsfegyvert.

Itthon ilyesmibe nem érdemes belekezdeni: a hazai törvények alapján a tok olyan fegyveralkatrésznek (tűzfegyver fődarabnak) minősül, aminek birtoklása már önmagában elég ahhoz, hogy az embert megbírságolják miatta, mert a törvény kimondja, hogy „aki lőfegyverdarabot vagy lőszerelemet engedély nélkül készít, megszerez, tart vagy forgalomba hoz,- százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”, ugyanis lőfegyverekkel kapcsolatos szabálysértést követ el.  • Hírek
  • Bankszámla