Gizella
9 °C
14 °C

Magyar informatikusok Európa legjobbjai

2014.10.13. 15:56

A magyar informatikus csapat nyerte el az október 2-4. között Franciaországban lezajlott Euroskill-bajnokság aranyérmét. A 25 ország és 41 szakterület részvételével zajló versenyen a hazai informatikusok voltak a legjobbak, így a nemzet legjobbjának járó kitüntetést is ők kapták.

A kétévente megrendezett EuroSkills a legrangosabb európai szakmai verseny, 2018-ban Magyarország fogja rendezni. Az idei versenyt Lille-ben tartották, több mint 450 versenyző részvételével. A magyar küldöttség 15 szakmában képviseltette magát; végül 4 arany, 2 ezüst és 5 bronzéremmel térhetett haza. A nemzetek rangsorában ez hatodik helyet eredményezte.

A három magyar informatikus még a debreceni Mechwart Szakközépiskola diákjaként határozta el, hogy indulnak a HTTP Alapítvány által szervezett magyarországi válogatón. Bora László, Pető Roland és Varga Ákos – akik a hálózati informatikával a Cisco Hálózati Akadémia keretében ismerkedtek meg – csaknem másfél évig készültek a versenyre.

A háromnapos versenyen egy összetett informatikai hálózat felépítése és beállítása volt a feladat. A zsűri a rendszer biztonsági beállításait is részletesen tesztelte. A magyar fiúk mindhárom napon a legmagasabb pontot érték el a mezőnyben, így megérdemelték az aranyérmet.

A magyar IT-szakemberek kinevelését, felfedezését célzó programok hátterében mindig ott áll az ITSH is. Ez nem véletlen. Biztosítanunk kell a cégen belüli utánpótlást, méghozzá a legjobbak közül. Ezért működünk együtt több magyar egyetemmel és ezért támogattuk ezt a versenyt is. Az ITSH-nak és a fiatal tehetségeknek tehát kölcsönösen szüksége van egymásra: nekik az induláshoz, nekünk a folytatáshoz, a versenyelőnyünk megőrzéséhez.

– mondta Bőthe Csaba, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.