Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Venne meztelen képet celebekről?

2014.10.13. 09:13
Nem biztos, hogy érdemes, amúgy is tele van velük már az internet. Három hullámban több száz kép szivárgott ki néhány hét alatt több száz celebről, a terjedés pedig megállíthatatlan, a kukkolók újra és újra találnak maguknak megfelelő fórumot, és az sem érdekli őket, ha az áldozat még nem múlt el 18. Próbálják eladni is a képeket, ez az üzletág valójában évek óta virágzott.

Most már több hónapja tart az amerikai szójátékkal fappeningnek (fap mint maszturbálás és happening mint történés) elnevezett botrány: még mindig ismeretlen hekkerek rengeteg, nemzetközi szinten is számon tartott celebritás meztelen, privát képeit tették közzé a 4chanen és a Redditen.

A hekkelés eredetét azóta is homály fedi: sokak szerint az Apple felhőszolgáltatását, az iCloudot törték fel, mivel a képek nagy része beismerten onnan származik, a cég azonban sosem erősítette meg hivatalosan, hogy az ő rendszerükből kerültek ki a képek, sőt, nem kommentálták a konkrét hekkelés lehetőségét bemutató prezentációkat sem.

screenshot

A tettes sincs meg, pedig az útja elég jól követhető: az első szivárogtatások az OriginalGuy becenevet használó illetőhöz köthetőek, 101 színészről és énekesről több száz képet posztolt először az AnonIB nevű anonim képmegosztóra. Amikor az emberek rájöttek, mi is történik éppen, megrohamozták az oldalt, ezután menekült az anyaggal az internet segglyukára, a 4Chanre, innentől kezdett el terjedni a hír a médiában is.

Először a legtöbben nem tudták igazán, hogyan kezeljék a témát, de egy blogger, Perez Hilton megtörte a csendet, és saját oldalára is feltöltötte a képeket. Órákkal később már kénytelen volt magyarázkodni. A szexbotrányok közléséről híres TMZ is órákat vált az első hírekkel. Teljesen új jelenséggel szembesültek.

Pedig valójában évek óta működő online feketepiacról van szó, amit a mostani botrány helyváltásra kényszerített. Az AnonIB nevű fotós fórumot 2006 májusában indították, a 4chanből nőtte ki magát, és már az elejétől botrányok kísérik. Nem igazán sikerül szűrni rajta a gyerekpornót, és van külön ittas, önkívületi állapotban lévő nőkről készült fényképeket gyűjtő részleg is.

screen-shot-2014-09-04-at-9.46.47-am.png

Mellettük pedig a /stol, ami a stolen, azaz lopott rövidítésből jön: évek óta ez volt a celebhekkerek Vaterája, itt cserélgették megszerzett meztelen fotóikat, jórészt pénzért. Miután OriginalGuy kirakta a képeit, az AnonIB-t azonnal lekapcsolták. Két hétig nem is tért magához, a hivatalos üzenet szerint előre tervezett karbantartásról volt szó. Valójában viszont, legalábbis a Bussiness Insider szerint az üzemeltető megpróbálta elrejteni az arról szóló bizonyítékokat, hogy az oldalnak bárki köze lett volna a celebek meztelen képeinek kiszivárgásához.

Amikor visszatért a fórum, a /stol-ból minden bejegyzést töröltek. Több ezer lopott képet, és több száz hirdetést arról, hogy valakik fel tudják törni az iCloudot. Sokan rájöttek, hogy gond van, sőt, újságírók figyelik a fórumot, másik viszont továbbra is meztelen képekért könyörögtek.

Persze az internetről beszélünk, a tartalom hamar új otthon talál magának: a képek megjelentek blogspotos blogokon, melynek tulajdonosa a Google. A vezetés szerint tízezrével törölték a fotókat, százasával a felhasználókat, azzal a kommentárral, hogy „az internetet sok jó dologra használják, de az emberek privát fotóinak ellopása nem az”.

Innen is volt hova tovább állni, a felhasználók a neves amerikai egyetemek közös fejlesztésű biztonságos csetjét, a Chatangót kezdték el használni a képek megosztására, aztán átálltak a német fejlesztésű Volafile-ra, ahová szó szerint elég bedobálni a képeket, a megosztás már magától megy a csetszobákban. A Volafile fejlesztői újságírói megkeresés után kikapcsolták a programban a felfedezés funkciót, amivel pillanatok alatt meg lehetett találni a meztelen képeket osztó szobákat. Szobát is töröltek, ez persze nem jelenti azt, hogy ne szaporodnának újra gomba módjára.

A terjedés ma már megállíthatatlan, néhány oldal frissített listát gyűjt az új képekről, sokat pedig Torral, a web sötét oldalára töltenek, ahonnan nagyjából leszedhetetlen. Úgy tűnik, a forrás nem apadt el, vagy valószínűleg egyre többen álltak rá a témára. Sokan néhány bitcoinért árulják a képeket, mások ingyen közzéteszik, amihez hozzájutnak. Nem egyértelmű, mekkora pénzek mozognak a háttérben, az sem, hogy az emberek tényleg fizetnének ezért: állítólag a fappening kirobbantója is az eladással próbálkozott, aztán inkább nyilvánosságra hozta a képeket.

Kereslet, kéjsóvár ember pedig bőven van, sokakat nem érdekel az sem, hogy az áldozatok közül több (például McKayla Maroney, aki saját mémmel is büszkélkedhet) még nem múlt el 18, amikor a képek készültek. Az egyik első áldozat, Jennifer Lawrence pont a napokban szólalt meg az ügyben: szerinte a fappening nem botrány, hanem szexuális bűncselekmény.