Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Snapchat-botrány: megvan a felelős

2014.10.14. 09:41

A múlt héten történt, hogy a Snapchat tartalommegosztó szolgáltatástól kiszivárgott körülbelül 200 ezer fotó, majd különböző internetes oldalakon tűntek föl. A hétvégén a Snapchat eredeti alkalmazását sajáttal helyettesítő Snapsaved.com elismerte az incidenst, illetve magukra vállalták a teljes felelősséget.

A közlemény október 11-én jelent meg a Snapsaved Facebook-oldalán. Ebben azt írják,

  • az Apache szerver konfigurációs hibája folytán az ő rendszerüket törték fel,
  • a képek innen származnak, nem a Snapchat központi adatbázisából;
  • a betörés észlelése után azonnal törölték a teljes adatbázisukat, de a támadók nagyjából 500 megabájtnyi fotót megszereztek (ez messze elmarad a más források által közöltektől, akik szerint több mint tíz gigabájtnyi anyag jelent meg a torrentoldalakon vasárnap), zömmel svéd, norvég és amerikai felhasználókét;
  • mivel elkötelezetten küzdenek a gyermekpornográfia ellen, bizonyos felhasználók esetében a skandináv hatóságokhoz fordultak.

Más személyes adatokat nem sikerült kompromittálni. A Snapchat azt is közölte, hogy a korábbi pletykákkal szemben a hekkerek nem tudnak szervezett, kereshető adatbázist építeni a megszerzett képekből.

A bejelentés alátámasztja a Snapchat múlt heti állítását, mely szerint az ő szervereik nem kompromittálódtak; csak azoknak a képei kerültek ki, akik egy harmadik féltől származó alkalmazást használtak. Sok ilyen vállalkozás van; a Snapsaved.com érdekessége, hogy a Snapchattel ellentétben nem törlik automatikusan a tartalmat, ellenben a készítő tudta nélkül elmenthetővé és a neten elérhetővé teszik a képeket.