Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Vége a gigacégek adótrükközésének

2014.10.15. 15:46

Dupla ír és holland szendvics; ilyen neveken emlegették azokat az adóoptimalizálási trükköket, amikkel a legnagyobb tech cégek kimentették magukat az európai adófizetési kötelezettségek alól. Mostantól nem fogják: az ír kormány bejelentette, hogy megszüntetnék ezt a lehetőséget

Hogy nyílik a kiskapu?

A Google két éve például egy bermudai fantomcégen keresztül 9,8 milliárd dolláros bevételt realizált, de mivel Bermudában nincs adózás, több mint kétmilliárd dollár adó befizetését úszhatták meg. A Google írországi leányvállalatához befutó európai bevételeket Európából átutalják Bermudára, méghozzá a Google hollandiai központján keresztül, így elkerülhetik az írországi adózást is. (Ennek a leányvállalatnak egyébként egy alkalmazottja sincs.)

Ezzel a trükkel a Google az adófizetési kötelezettségeinek nagyjából a felét tudja megúszni.

Az elmúlt évtizedben több technológiai nagyvállalat nyitott központot Írországban; nemcsak a Google, hanem az Apple, a Microsoft, a Facebook és a Twitter is. Ha tippelnünk kéne, ez kevésbé az ír kultúra iránti rajongás, mint inkább az ír adózási törvények miatt alakult így. Írország igazi offhosre paradicsom: a jogdíjfizetést bárhol lehet intézni, ha az adott cégnek van ír központja.

A Google ezt a trükköt kihasználva teljesen legálisan, 2500 embert foglalkoztatva működtette az írországi központját, miközben dollármilliárdokat utaztatott Hollandián és Bermudán keresztül.

A New York Times cikke szerint ennek nemsokára vége lesz.

A multicégek agresszív adópolitikáját világszerte bírálják a kormányok, és több országban tönkretette a cégek hírnevét. Javaslom, hogy töröljük el a dupla ír lehetőségét azzal, hogy módosítjuk a tartózkodási szabályokat, hogy az Írországban bejegyzett cégekre vonatkozzon adófizetési kötelezettség.

– mondta az ír pénzügyminiszter, Michael Noonan.

Noonan szigorú bírálata ellenére a kiskaput nem azonnal fogják bezárni; akik már éltek ezzel a lehetőséggel, azok 2020-ig kihasználhatják azt. Ezalatt akár egy új célországot is kereshetnek, ahol számukra kedvezőbbek az adózási körülmények.  • Vennék
  • Hírek