László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repülő mentők szelhetik Hollandia egét

2014.10.29. 20:36

Akár 100 km/h sebességgel repülhet a sürgősségi mentődrón, hogy defibrillátort szállítson hirtelen szívmegállás esetén a pácienshez - írja az MTI. A drón prototípusát Hollandiában mutatta be egy belga származású 23 éves mérnökhallgató. A demonstráción elmondta, hogy az Európai Unióban évente jelentkező 800 ezer hirtelen szívmegállás esetén csak az érintettek 8 százaléka marad életben. Az alacsony túlélési arány leginkább a lassú reagálásnak köszönhető, mert már 4-6 perc alatt visszafordíthatatlan károsodás éri az agyat és a szívet, miközben átlagosan csak tíz perc alatt érnek a mentők a helyszínre. 

A mentődrón egy perc alatt a helyszínre érhet 12 négyzetkilométeren belül a mobilról indított vészhívást visszakövetve. Az őt irányító operátor a drónra szerelt kamerán keresztül látja a helyszínt és instruálja a helyszínen lévő segítőket.

Ezzel a módszerrel a mostani 8 százalékról 80 százalékra lehetne javítani a túlélési arányt.

A mérnökhallgató azt tervezi, hogy a drón ne csak defbrillátort, hanem oxigént vagy inzulint is tudjon szállítani, egyfajta repülő orvosi mentőládává válva.

Az amszterdami sürgősségi szolgálat és a Holland Szívalapítvány is élénk érdeklődéssel fogadta a fejlesztést. A tervező reményei szerint öt év múlva már egész repülő mentőhálózat működhet majd Hollandiában.