Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százötven emberre jut egy wifi hotspot

2014.11.03. 13:39

Franciaország az élen jár a wifi használatában, most nagyjából öt emberre jut egy wifi hotspot, mert ott a távközlési cégek is nyújtanak ilyen hozzáférést. A Free nevű mobilszolgáltató azzal tudta jelentősen csökkenteni a mobilinternet árát, hogy a 3G és 4G hozzáférés mellett elérhetővé tette az anyacége által üzemeltetett négymillió hotspotot.

Más fejlett országokban is jó a helyzet, a briteknél például 11 emberre jut egy hotspot. Az iPass nevű cég felmérése szerint év végén körülbelül 47,7 millió hotspot lesz világszerte, tehát a világátlag 150 hotspot fejenként.

wat

Európa élen jár az ingyenes hozzáférési technika használatában, de Észak-Amerika is olyan őrült tempóban fejlődik, hogy az előrejelzések alapján 2018-ban már ott is minden negyedik emberre jut majd egy hotspot.

Ha hihetünk az iPass előrejelzésének, akkor négy év múlva már 340 millió hotspot lesz világszerte. Reméljük, hogy soknak lesz ugyanolyan azonosítója, mert ha nagyon változatsak a nevek, akkor be fog telni a mobilok tárhelye a szabadon használható hotspotok neveivel. 

Bár a hotspotok többsége a lakásokban van, a szolgáltatók ezeket is be tudják dobni a közösbe. A British Telecom is azt tervezi, hogy az otthoni wifi routereken nyilvános hozzáférést ad majd az ügyfeleinek. Ezt természetesen úgy oldaná meg, hogy az előfizető, akinek a lakásában van a router, elkülönített hálózatra tudjon csatlakozni, és ne lassuljon a hozzáfésére attól, hogy idegenek kapcsolódnak rá a routerére.