Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Uniós stop a Google pénztalicskájának

2014.11.03. 10:38

Sokkoló hírek következnek: az internetet az Európai Bizottság is megadóztatná. Csak éppen egészen máshogyan, mint a magyar kormány. A hazánkban bevezetni tervezett internatadó ugyanis az internet intenzív használatát büntette volna adóval, ezzel szemben az EU a gazdaságunkat fenyegető szereplőkből akar több pénzt kiszedni.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosának többféle ötlete is van arra, hogy csökkentse az amerikai internetes óriások erejét az Unióban. Az egyik az, hogy a a szerzői jogok módosításával veszi célba őket. Oettinger szerint először is pontosítani kell a szellemi tulajdon fogalmát, mert csak ezután lehet megfelelő védelmet biztosítani neki.

Ha uniós szellemi tulajdont használ fel, hogy növelje a bevételét, akkor az EU-nak meg kell védenie ezt a tulajdont, és fizetséget kell köveltenie érte - mondta a német Oettinger.

Németországban a versenyhatóság október közepén kimondta, hogy az online hírek címeinek és elérhetőségének összegyűjtése még nem sérti a szerzői jogokat, és nem kell azok után díjat fizetni a médiacégeknek. Oettinger azonban erősebb szabályozást akar.

Arról nem beszélt Oettinger, hogy a Google-t és a többi nagy internetes céget mivel lehetne még megfogni. Magyarországon a hirdetési piacon elért domináns pozíciójuk okozhat gondot: több tízmilliárd forint bevételt visznek ki az országból, általában egy külföldi, uniós székhelyen keresztül, tehát a hazai irodájukon egy fillér hirdetési bevétel sem áramlik át, emiatt jelentős adóbevételtől esik el az állam.