A magyar hatóságok egyre többször kérnek adatokat a Facebooktól

2014.11.06. 09:23

Egyre többször kérnek felhasználókkal kapcsolatos adatokat a Facebooktól a magyar hatóságok, derül ki a közösségi oldal átláthatósági jelentéséből. A friss adatok szerint 2014 első félévében összesen 57 alkalommal érkezett kormányzati megkeresés a Facebookhoz, amelyekben összesen 78 személyes profillal kapcsolatban érdeklődtek.

A Facebook az esetek harmadában adta ki az ilyenkor elérhető információkat. Bár pontosan szinte semmit sem lehet tudni az ilyen ügyekkel kapcsolatban, a Facebook irányelvei szerint politikai ügyekben általában nem segítenek, csak akkor, ha komoly bűncselekmények felderítése miatt van szükség a felhasználók profiljának részleteire, például az eléréskor használt IP-címek listájára.

A közösségi oldal irányelveit jól összefoglalja az erről szóló oldalról származó idézet:

A kormányzat képviselőitől megköveteljük a kérelem jogi és tényalapjának részletes leírását, és elutasítjuk a kérelmet, ha jogi hiányosságokat találunk, vagy ha túlságosan szélesen értelmezett vagy nem elég egyértelmű az adatkérés. Még ha azt is állapítjuk meg, hogy a helyi jogszabályok kötelezővé tennék az adatközlést, gyakran csak alapvető előfizetői adatokat osztunk meg.

Az elmúlt három félév adatai alapján látható, hogy folyamatosan nő a Facebookhoz hazánkból érkező kormányzati megkeresések száma. 2013 első félévében 25 esetben 24 profilról, második félévében 38 esetben 51 profilról érdeklődtek a hatóságok. A Facebook akkor is nagyjából az esetek egyharmadában működött együtt. Hogy ezek rendőrségi, vagy ügyészségi megkeresések voltak, és a hatóságok mit kezdtek a kapott adatokkal, az egyelőre rejtély.

Az első féléves adatok alapján a Google-től 17 alkalommal 23 emberről érdeklődtek a magyar hatóságok, a keresőóriás pedig egyetlen egyszer sem találta úgy, hogy jogos kérelmekről lenne szó, vagyis 0 százalékos arányban adott ki adatokat a magyar felhasználókról.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM