Alfréd
-3 °C
3 °C

Itt az újabb komoly iPhone-vírus

2014.11.06. 08:31

Az iPhone-felhasználók általában véve biztonságban voltak a telefonos kártevőktől, de egy friss jelentés szerint lassan van annyi iOS-felhasználó a világban, hogy a malware-gyártók őket is megcélozzák. A Wirelurker nevű kártevőt még csak most fedezte fel a Palo Alto Networks szakértői csoportja, de mint mondják, akár telefonok százezreit is megfertőzhette már az ártalmas kód.

A féreg a zártnak mondott iOS-en kívülről jött, a Maiyadi nevű, kínai alkalmazásbolton keresztül terjed, és a szakemberek szerint eddig 356 104 alkalommal töltötték le a forrásul szolgáló programot. A telefon akkor kapja el a vírust, ha USB-kábellel feldugják egy már fertőzőtt számítógépre, és nem, nem csak a jailbreakelt, vagyis tört iPhone-okat fertőzi meg.

A teljes képhez fontos elmondani azt is, hogy a Wirelurker a nem tört telefonokra nem jelent veszélyt, mert ott csak egy képregényfájlt tölt fel a telefonra. A jailbreakelt telefonokon viszont a program átírja a TaoBao és az AliPay nevű alkalmazásokat, hogy megszerezze az Alibaba nevű online piactéren végrehajtott tranzakciók fizetési információit. A vírus felfedezői szerint egyértelmű, hogy az ártalmas kód még félkész, de már most látszik, hogy komoly károkat okozhat majd, ha nem ilyen ártalmatlan dolgokra használja a készítője.

Már van program, ami teszteli a telefont a vírusra, de a szakemberek szerint sokkal biztosabb módszer a megelőzés: az App Store-on kívül ne használjanak más forrásból érkező alkalmazásokat, és ha nem élet-halál kérdése, ne dugják fel a telefonjukat ismeretlen gépekből lógó kábelekre.

Nem ez az első alkalom, hogy az Apple ökoszisztémáját célzó vírus kerül napvilágra, korábban is volt már olyan ártó szándékú kód, ami jelszavakat vagy más adatokat nyúlt le a felhasználóktól, de ezek többsége szintén csak a jailbreakelt telefonokra jelentett veszélyt. A Wirelurker azonban később akár még a becsületes felhasználók adataihoz is hozzáférhet, érdemes rá odafigyelni.