Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Átment a teszten a lézeres rakétaelhárító

2014.11.10. 16:12

Egy izraeli polgári repülőgépet, egy Boeing 737-t felszereltek egy önáló rendszerrel, ami megvédi a vállról indítható rakétáktól. Az Elbit Systems nevű cég Flight Guardnak (Járat Őrség) hívja az elektro-optikus rendszert, amely hőkamerás képalkotást és lézertechnológiát használ, nagy intenzitású lézersugarakat hoz létre.

p1529237
Fotó: Elbit Systems

„A Flight Guardot a repülőgép alsó részére szereltük. Négy érzékelő van rajta, amellyel észlelhető, azonosítható, követhető és megzavarható a gép irányába kilőtt rakéták röppályája” – írja közleményében az izraeli légierő.  

A rendszer teljesen különállóan működik, ahogy más rendszerek is a légi közlekedésben: nem ad semmilyen információt közvetlenül a pilótáknak, és nem is tudják irányítani. 

A teszteket a cég, az izraeli védelmi minisztérium és a közlekedési minisztérium végezte. A szerződés szerint az Elbit feltelepíti majd a Flight Guardot az izraeli polgári gépekre, az utasszállítókra is. Valószínűleg később felderítő helikopterekre és jetekre is felszerelik majd. Arról még nincs információ, mikor kezdődik az éles alkalmazás.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft