Csongor
1 °C
9 °C

Már több mint 3 milliárd internetező van

2014.11.12. 13:40

Az ITU (International Telecommunication Union), a Világbank és az Egyesült Nemzetek Szervezete adataiból dolgozó Internet Livestats alapján már 3 milliárdnál is többen interneteznek a világon. Mivel a Föld lakossága 7,2 milliárd körül mozog, ez azt jelenti, hogy tízből kicsit több mint négy ember internetezik.

 A jeles mérföldkő örömére a WeAreSocialösszegyűjtött néhány érdekes adatot: 3 milliárdan internetezünk, 3,6 milliárd embernek van mobilja, azaz minden második embernek a Földön. Emellett 1,64 milliárd mobilhoz társított közösségi profil aktív jelenleg.

Az internethasználók száma egyébként a várakozásoknak megfelelően, valamivel öt százalék feletti növekedést mutat. Egyre nagyobb a mobileszközökről az internetre csatlakozók aránya, ahogy az is egyre inkább jellemző, hogy az aktív internetező az asztali gépe (vagy laptopja) mellett egyre több időt tölt az interneten a mobilja, vagy táblagépe képernyőjét bökdösve is.

Arról, hogy a Facebook hogyan érte el az 1,3 milliárdos tábort, at ITCafé már írt a negyedéves jelentéssel együtt. A várakozásoktól kissé elmaradó bővülés jórészt annak is betudható, hogy a Facebook eddig nem látott erőkkel kezdte irtani a hamis profilokat.

A csevegőprogramok között továbbra is magasan vezet a Whatsapp a mára 600 millióssá duzzadt ügyfélkörével, ehhez képest a Facebook Messenger 200, vagy a Viber 105 milliója elenyésző. Ehhez képest érdekes, hogy a világ mobilos közösségi oldalletöltések által generált forgalom 80 százalékát a Facebook, Tencent és VKontakte trió adja. A Tencent már nem sokáig, ugyanis a cég bejelentette, hogy megszüntetik a Weibo-támogatást, és inkább fókuszálnak a QQ, QZone, WeChat alkalmazásaikra.

Továbbra is elképesztő bővülés tapasztalható a mobilszegmensben, a GSMA Intelligence szerint napi közel 1 millió új, egyedi felhasználót regisztrálnak a hálózatokon. Ez másodpercenként 11 SIM aktiválást jelent világszerte. Átlagban azonban mindenkinek két kártyája van, a különböző metodikát használó mérések alaposan eltérnek, de a tendencia jól látható: közel annyi aktív SIM van, ahány földlakó, míg aktív felhasználónak már csak minden másodikat nevezhetjük. Az is rettentően sok, 3,5-4,5 milliárd között.