Klaudia
-4 °C
2 °C

Szolgálatba lépett az igazi robotzsaru

MG 6482
2014.11.16. 12:38

A százharminc kilós biztonsági őrökre egészen ritkán mondjuk azt, hogy elegáns vonásaik vannak, de most ez a kivételes helyzet állt elő. Persze a K5 nem hagyományos őr, hanem egy űrhajóra hasonlító robot, amivel nagy területű ingatlanok védelmét látják el.

A kaliforniai Knightscope körülbelül egy éve vágott bele a kerekeken guruló robotok megépítésébe, melyekből hetet már legyártott, és idén még négyet leszállítanak egy nem megnevezett technológiai cégnek. Egy ilyen robot a Microsoft Szilícium-völgybéli kampuszán figyeli az autók és a dolgozók mozgását. 

Ezek a robotok a humán biztonsági őrök munkájának egyik legkellemetlenebb részét, a monoton és néha veszélyes járőrözést veszik át. A K5 négy full hd felbontású kamerával, mikrofonokkal, szenzorokkal és navigációs berendezéssel vannak felszerelve. A roboton nagyjából autonóm, a rendszerébe betáplált térképet a saját lézeres letapogatójával pontosítja. A gépen futó algoritmusok nemcsak az autók rendszámát képesek felismerni, hanem a szokatlan szituációkat is. Például azt, ha valaki az éjszaka közepén mászkál az irodákban. Ezekről jelentést is küldenek a biztonsági őrnek, aki a robotot távolból irányítva alaposabban megvizsgálhatja az esetet.

MG 6165
Fotó: Knightscope.com

Nem valószínű, hogy a robot teljesen átveszi az emberi őrök munkáját, de mivel az átlagos órabérük felénél is olcsóbb a Knightscope által kiszámlázott bérleti díj, biztosan sokan ki fogják próbálni a szerkezetet. És az is biztos, hogy a K5 nem fog panaszkodni egy 24 órás munkanap után (ennyit bír ugyanis az akkuja), legfeljebb rágurul a töltőjére, hogy 15-20 perccel később folytatni tudja a munkát.

Csak azt nem tudjuk, hogy milyen munkatárs lenne a K5. Vajon mesél vicceket reggelente? Eljön velünk kávézni? Szórakoztat minket viccekkel az ügyeleti időben?