Laura, Alida
15 °C
32 °C

Olyan hülyék a számítógépek, hogy szappanbuboréknak nézik egy fiú fejét

2014.11.18. 13:42

Különleges számítógépes megoldáson dolgozik a Stanford Egyetem és a Google egy közös munkacsoportja. A cél az, hogy a gépek intelligenciája képes legyen felismerni, amit egy neki mutatott képen lát.

Az nem újdonság, hogy az alakzatokat felismerő algoritmusok képesek bizonyos tárgyakat vagy élőlényeket nagy pontossággal felismerni, a cél az, hogy egyes élethelyzeteket, szituációkat is nagy biztonsággal azonosítani tudjanak. Tegyük fel, hogy ezt a képet megmutatjuk egy jól felkészített programnak:

Azt az eredményt kapjuk majd, hogy ezen a képen egy alacsony ember van egy lóval, ami tulajdonképpen igaz, de ha ezt élő ember elolvassa, rögtön egészen tekervényes úton eljut valami olyan értelmezéshez, amin vigyorognia kell. Szóval a Google és a Stanford célja az, hogy a gépek inkább azt mondják, hogy ez itt egy lovát vezető zsoké.

A rendszer két alrendszerből épül fel, az egyik a képek tartalmát ismeri fel, a másik pedig megpróbálja a lehető legkevésbé hülyén megfogalmazni a látottakat az angol nyelvi szabályok segítségével. Ahhoz, hogy megtanulja, mi micsoda, a fejlesztők rengeteg, előre felcímkézett képet mutatnak meg neki, viszont az algoritmus már a jelenlegi fejlettségi szinten is kétszer olyan hatékonyan tippeli meg, mit lát, mint a korábbi megoldások.

Mondjuk a mellékelt ábra azért kiválóan bemutatja, mennyire az elején tart még a projekt: a program a fő alkotóelemeket legtöbbször helyesen beazonosítja, de ez nem elég ahhoz, hogy ne orbitális baromságokat lásson a képekre. Az csak egy dolog, hogy pirosnak nézi a rózsaszínt vagy hűtőnek a telematricázott KRESZ-táblát, de mikor a képen szereplő kutyákat sem tudja megszámolni, vagy szappanbuboréknak nézi egy fiú fejét, akkor lehet megnyugodni igazán, milyen messze vagyunk még az emberiséget nyomorba döntő roboturalomtól.

Screen Shot 2014-11-17 at 2.11.11 PM.png

Viszont ha egyszer tényleg használható technológia válik a dologból, az a hétköznapi életben is rengeteg segítséget jelent majd, hiszen a számítógépek az utcai kamerák képét figyelve képesek lesznek maguktól reagálni és emberi segítséget hívni például akkor, ha valaki összeesik az utcán, vagy baleset történik egy kereszteződésben.