Sosem létezett az iPhone 6 zafírüvege

2014.11.20. 09:36

Az iPhone 6 már megjelent, és elég sok minden belekerült abból, amire korábban számítottunk, de egy valami kimaradt annak ellenére, hogy rendszeresen írtak róla az újságok: nem zafírüvegből készült borítás van a kijelzőn.

A Wall Street Journal most azt is megírta, miért nem: mert a szállító, a GT Advanced Technologies valójában soha nem is volt képes ilyesmire alkalmas zafírüveg-kristályt készíteni.

Az Apple eredetileg maga akarta gyártani a kijelzőket, de aztán inkább összeálltak a GT-vel. Voltak persze intő jelek, mint például a tény, hogy gyár a megállapodás előtt pár nappal ugyan elkészült nagyjából két és fél mázsa kristállyal, de ez tulajdonképpen használhatatlan volt.

De olyan is történt, hogy több százezer dollár értékű kristály ment a kukába egyszerűen azért, mert az ezért felelős vezető a raktár helyett a selejtbe küldte a termelés eredményét. A GT amúgy 700 embert vett fel az Apple megrendelése miatt, és a beszámoló szerint ebből a hétszázból nagyon sokan tulajdonképpen egy percet sem dolgoztak, hiszen használható alapanyag híján munka sem nagyon akadt.

A történet lényege azonban az, hogy az amúgy nem túl nagy GT vezetői egyszerűen nem tudtak nemet mondani, amikor a világ egyik vezető IT-vállalata megkereste őket azzal, hogy dolgozzanak be egy nyilvánvalóan világsikert elérő termékbe. Az Apple magas minőséget és alacsony árat várt el, a GT pedig egyszerűen nem állt készen a két dolog közül egyre sem. Állítólag egymilliárd dolláros együttműködésről van szó, de mindhiába: a GT hat héttel a zafírüveg nélkül piacra dobott iPhone 6 megjelenése után csődöt jelentett. A csődeljárás során a GT és az Apple egymást hibáztatja a történtek miatt.

A zafírüveg amúgy valóban kiváló megoldás lenne, még a most elterjedt strapabíró üvegborításokat is lepipálja, de egyelőre főleg a hátlapi kamerák lencséjéhez hasonló méretben sikerült csak előállítani nagy mennyiségben.  • Hírek
  • Hírek