Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A Netflix viszi a netes forgalom harmadát

2014.11.21. 13:14

A Netflix Észak-Amerikában nemcsak stabilan őrzi első helyét a generált adatforgalom tekintetében, de folyamatosan növeli is részesedését – írja az ItCafé. Mivel a Netflix már javában terjeszkedik Európában is, így az európai adatforgalom közeljövőjét is megjósolhatja a hálózatieszköz-gyártó Sandvine legfrissebb felmérése, melyből kiderül, hogy Észak-Amerikában a videostreaming szolgáltatást nyújtó cég generálja a teljes internetes letöltési forgalom több mint harmadát a vezetékes hálózatokon: az elmúlt hat hónapban fő műsoridőben (azaz este, 19 és 23 óra között) egy százalékponttal emelkedett a részarányuk, így a letöltés 35 százalékáért a Netflix a felelős.

netflix.png

Az egyértelmű, hogy a videóforgalom hatalmas mennyiségű adatmozgással jár, és e téren az USA-ban és Kanadában a Netflix áll az első helyen, míg a második a YouTube 14 százalékkal. Ez a helyzet a felmérést készítők szerint jövőre minden bizonnyal változni fog, mivel az HBO igen nagy visszhangot kiváltva bejelentette, hogy ők is elindítják a saját netes szolgáltatásukat. De láthatólag (a Neflixszel ellentétben Kanadában nem elérhető) Amazon Instant Video is ki fog ugrani: bár csak 2,6 százalék a jelenlegi részesedés, ám az elmúlt másfél év alatt megduplázták az arányt.

Ugyanakkor a legnagyobb növekedést érdekes módon nem egy, a fentiekhez hasonló szolgáltatás produkálta, hanem a Facebook, akik egy éve vezették be a közösségi oldalon az automatikus videólejátszást. Ennek következtében idén a mobilhálózatokon 60, a vezetékesen 200 százalékkal növelték meg adatforgalmukat. Ezzel Észak-Amerikában a nyolcadikról a negyedik helyre ugrottak, bár csak 3 százalék a teljes részesedésük.

Az még érdekesebb, hogy a Netflix a feltöltési forgalomban is egyre nagyobb: 9,48 százalékával a második a BitTorrent (25,49 százalék) mögött.