Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Pilótajogsi kell a drónok röptetéséhez?

2014.11.25. 10:57

A drónok röptetését szabályozni kell, mert egy légi karambolnak súlyos következményei lehetnek. Az amerikai légi hatóság pilótajogsihoz kötné a drónok használatát, ami azt jelentené, hogy egy néhány tízezer forintos repülő szerkezetet is csak az vihetne a levegőbe, aki több tíz órányi gyakorlatot szerzett egy rendes repülőgép botkormánya mögött.

A tervezett szabályozás a kereskedelmi célokra használt drónokra vonatkozik, amiket a farmok megfigyelésére, filmezésre és építkezéseken használnak, és nem az olcsó, pár tízezer forintos játékszerekre. A tervezett szabályozás szerint a drónoknak mindig látótávolságban kell lenniük, nem mehetnek 120 méternél magasabbra, és csak a nappali órákban repülhetnek.

A drónok iránt érdeklődő cégek kissé szigorúnak tartják az amerikai légügyi hatóság (FAA) terveit, és arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabályok nem térnek ki a magánszférával kapcsolatos aggodalmakra - mint az köztudott, a drónok segítségével bárki betekinthet idegen emberek lakásába, kertjébe. További gond, hogy egy kategóriába tartoznak a pár kilós apró elektromotoros szerkezetek és az olyan gépszörnyek, mint az üzemanyaggal hajtott, három méteres szárnyfesztávolságó Boeing ScanEagle, amely 24 órán át a levegőben tud maradni.

Az FAA év végén teszi közzé a tervezet végső változatát, és egy-két éven belül iktatják be az új szabályokat.