Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szuperwifit akarnak a tudósok

2014.11.25. 14:35

A digitális tévézés bevezetésével sok frekvencia felszabadult, és a kormányok ezeket általában eladják. A német Karlsruhe Műszaki Egyetem munkatársai azt javasolták, hogy ne a mobilszolgáltatóknak adjunk újabb frekvenciákat, hanem szabadítsuk fel azokat.

Az alacsony frekvenciatartományban olyan szuperwifit lehetne kialakítani, amivel a routerek több kilométeres sugárban tudnának ingyenes lefedettséget biztosítani. Ezt azt jelentené, hogy nem kellene minden esetben a drága 4G szolgáltatást igénybe venni. 

Miért lenne a szuperwifi hatékonyabb, mint a 4G? Amikor veszünk egy 4G-s hozzáférést, akkor a havidíjunk nagy része az előfizetés és a hálózat menedzselésére megy el. A szolgáltatónak országos lefedettséget kell kiépítenie, számolnia kell az adatforgalmat, ki kell állítania számlát, be kell hajtania a díjat, és foglalkoznia kell az ügyfél panaszaival.

Ezzel szemben a szuperwifin csak a technikai problémákat kell megoldani, hogy átmenjen az adat a két eszköze között,  és ez is a felhasználó feladata. Mivel a wifi szabad hozzáférés, valószínűleg sokan használnák, és a csatornák túltelítődése miatt néha gond lenne az átvitellel. Emiatt a szuperwifi nem igazán jó valósidejű és nagy adatforgalmat generáló alkalmazásokra (üzenetküldés, online videózás), de nagyszerűen lehetne vele szenzorokat leolvasni, adatokat átküldeni ritkán frissítendő eszközökre.

A szuperwifiben a legnagyobb kihívás az, hogy meg kell győzni a kormányokat szükségességéről. Erre jó alkalom lesz az ENSZ rádiókommunikációs konferenciája, amit 2015-ben tartanak meg Genfben. Ezen a 3-4 évente megrendezett fórumon szokták megvitatni a távközlési szakértők és a kormányok képviselői, hogy miként hasznosítsák a rendelkezésre álló spektrumot.