Feltámad a ZX Spectrum

2014.12.04. 17:04
Az eredeti ZX Spectrum megalkotója is támogatja a Vega fejlesztését, pedig az nem is mikroszámítógép, hanem tévére köthető kézikonzol lesz. Ha a Vega jövő áprilisban megjelenik, kevesebb mint 100 fontért 1000 játékot és egy gépet kapunk cserébe.

A ZX Spectrum Vega nem mikroszámítógép, hanem játékkonzol; hiába hasonlít a ZX Spectrumra, a nyolcvanas évek ikonikus angol számítógépére, ez valójában egy célhardver, ami Spectrum-játékokat futtat. Ahogy a képen is látható, a billentyűzetet alaposan megnyirbálták, és a gép mérete is csökkent: a Vega sokkal inkább emlékeztet egy kontrollerre, mint egy mikroszámítógépre.

A Vegát a Retro Computers hozza forgalomba; a cégben Sir Clive Sinclairnek, az eredeti Spectrum megalkotójának is részesedése van.

A kevesebb mint 100 fontért kínált eszközt csak rá kell kötnünk egy tévére, és máris játszhatunk a memóriájába préselt 1000 játék bármelyikével. Ha ez a kínálat nem felel meg, a neten fellelhető több mint 14 ezer játék bármelyikét feltölthetjük a kézben tartható Vegára, és ingyen játszhatunk vele. Ez persze nem teljesen legális: a tervezők a gépen tárolt 1000 játékhoz sem szerezték meg a forgalmazási jogokat, ezért nyílt levelet írtak, amiben a jogtulajdonosokat arra kérik, hogy keressék meg őket.

20141202spectrum-vega-zx-sinclair-konzol

Még nem tudni, hogy a ZX Spectrum Vega mikor kerül a piacra, és hogy pontosan mennyibe fog kerülni. Működő prototípusok már léteznek belőle, vagyis a fejlesztést már befejezték, csak a gyártás van hátra. A Retro Computers összesen 1000 egység legyártását tervezi; a szükséges pénzt egy Indiegogo-kampánnyal hozták össze. A tervek szerint a kész termék áprilistól már kapható lesz, de ennél közelebbit még a gyártó se tudott mondani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla