Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hamarosan jön az új Bluetooth

2014.12.04. 09:40

Bejelentették a Bluetooth 4.2-t, ami új funkciókat és minden korábbinál gyorsabb átviteli sebességet nyújt, valamint részletes adatvédelmi beállítási lehetőségeket és stabilabb internetkapcsolatot biztosít.

Magyarországon kevésbé jelentős probléma, de az Egyesült Államokban az üzletek bekapcsolt Bluetooth eszközökre vadásznak, és kéretlen hirdetésekkel bombázzák őket. Többek között erre a problémára is megoldást ígér a 4.2-es szabvány, mivel megnehezíti, hogy a spammer adók kövessék a felhasználókat.

A Bluetooth Smart – más néven LE, vagyis Low Energy – technológiát többnyire Bluetooth szenzorok, fitneszkarkötők és vezeték nélküli headsetek használják, és ezek is profitálnak az új fejlesztésből. A 4.2-es Bluetooth a korábbiaknál két és félszer gyorsabb adatátvitelt biztosít, így az eszközöknek kevesebb ideig kell kommunikálniuk egymással. A csekély energiaforrással megtámogatott eszközöknél ez jelentős üzemidő-növekedést hozhat.

A Bluetooth 4.2 támogatja az IPv6 protokollt is, így könnyebben csatlakozhatnak majd az internethez az okostermosztátok, hűtőgépek, vagy éppen az okosaljzatok.

A Bluetooth 4.2 érkezésére még várni kell. A 4.1-es szabványt ismerő eszközök várhatóan megkapják majd a firmware frissítést, de ez nem a szabvány tervezőin, hanem az eszközök gyártóin múlik. Az első frissítések várhatóan néhány hónapon belül megjelenhetnek. Ezek javíthatnak az eszközök biztonságán, de a sebességnövekedéshez új hardverre is szükség lesz.