Judit
3 °C
7 °C

A Google kinyírja a captchát

2014.12.05. 10:32

Nyilván ön is találkozott már idegesítő captchákkal; tudja, ezek azok a fura feliratos képek, amiknek a szövegét néha be kell gépelnie aktív ablakokba. Így tudja eldönteni a számítógép, hogy egy kártékony program használja-e, vagy egy ember.

A Google úgy döntött, hogy kinyírja a captchákat – szerintük egyszerűbb megkérdezni a felhasználótól, hogy ember-e, vagy élő szövet a fémvázon.

Éveken át olvastattunk torzított szövegeket a felhasználókkal, amiket szövegdobozokba kellett begépelniük; így dönthettük el, hogy robotok-e vagy sem. Aztán rájöttünk, egyszerűbb lenne megkérdezni a felhasználóktól, hogy robotok-e – és megcsináltuk.

– magyarázta a döntést Vinay Shet, a Google termékmenedzsere.

Nézzék csak, milyen egyszerű az egész:

A captcháknak azért nem volt értelme, mert a felhasználóként viselkedő programok az utóbbi időben 99,8 százalékos bizonyossággal így is választ tudtak adni az embereknek szánt kérdésekre.

Persze nem arról van szó, hogy a Google hagyja, hogy a felhasználói ebek harmincadjára jussanak: ehelyett szoftverrel figyelik, hogy a felhasználó emberszerűen viselkedik-e. Például figyelik, hova klikkel, hova húzza az egeret, meddig gépel, konzisztensen vagy összevissza cselekszik – ezek alapján megállapítható, hogy ki használja az adott rendszert.