Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a gyerekbarát Chrome és Youtube

2014.12.05. 13:32

A Google azt tervezi, hogy jövőre elkészítik legnépszerűbb termékeik gyermek-verzióját; ezeket a 12 éveseknek, illetve a fiatalabbaknak szánnák. A USA Today cikke szerint valószínű, hogy a gyerekek által is használt szolgáltatások kerülnek a csomagba: a kereső, a levelező, a Chrome böngésző, illetve a videomegosztó YouTube.

A projektet Pavni Diwanji, a cég fejlesztési alelnöke irányítja. Szerinte a gyerekváltozatok az életkori adottsághoz igazodva könnyebben kezelhetők, illetve – részben a szülői felügyeleti eszközök miatt – biztonságosabbak lesznek, mint a felnőtt verziók. Diwanji úgy látja, épp ezért fontos, hogy alaposan végiggondolják a koncepciót, hogy minden szempontból megfelelőek legyenek a termékek, és a legkisebb szülői ellenállást váltsák ki velük.

A Google felkészült a felháborodásra is; nem zárják ki, hogy sokakat zavarhat a hallgatólagos megállapodás megszegése, miszerint a vállalkozások a 13 évnél fiatalabbakat már nem kezelik célcsoportként. Diwanji szerint a Google nem akarja ügyfélként kezelni a kisgyerekeket.

Ez azért fontos szempont, mert a gyerekek szülői belegyezés nélküli megcélzása – marketing, reklám, adatgyűjtés a gyerekek online szokásairól, korhatár jelzése nélküli hozzáférés stb. – az Egyesült Államok gyermekvédelmi törvényei szerint tilos. A kereskedelmi felügyelet már többször is büntetett cégeket, akik ezt nem tartották be.